2024. április 26., péntek

Érkezik a postás

A sztrájk ellenére zavartalan a nyugdíjkifizetés

Mindazok a nyugdíjasok, akiknek a postás házhoz viszi a havi járandóságot, legkésőbb vasárnapig megkapják pénzüket. A postai kézbesítők kiviszik a nyugdíjakat – közölte tegnap a Szerbiai Posta. Országszerte 190 000 nyugdíjast érint ez a hír. A további mintegy 200 000 idős ember, aki a postán szokta felvenni nyugdíját, ezt a legtöbb postahivatalban már megteheti.

A Szerbiai Posta kedden közleményben tudatta, hogy a vállalatban megkezdődött „a munkafolyamat helyreállítása”, és hogy országszerte 1446 postahivatalban zavartalan a nyugdíjak kifizetése. Már kedden több mint 103 000 nyugdíjat fizettek ki, tegnap folytatódott a kifizetés. A cégvezetés becslése szerint mindössze 90 postán állt le a munka. Kedden a legtöbb postán nem volt tumultus, Újvidéken, Nagykikindán és a többi nagyobb vajdasági településen rendben folyt a nyugellátmány kifizetése. Azok, akik a nyugdíjukért mentek, többnyire úgy nyilatkoztak: azt hitték, „a Posta a legbiztosabb hely, ahova a nyugdíjuk érkezhet, de már úgy látszik, ez nem igaz”.

Az alacsony, 32–39 ezer dináros bérek miatt sztrájkoló postai alkalmazottak fő követelése, hogy a fizetéseket emeljék a köztársasági átlag szintjére, vagyis körülbelül 50 000 dinárra. A sztrájkolók azt is követelik, hogy váltsák le a megbízott igazgatót, Mirjana Petrovićot, valamint a vezetőség többi tagját. „ Elnézést kérünk a polgároktól, és a megértésükre számítunk” – nyilatkozta a BBC-nek Zoran Pavlović, a postai dolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke. Tomislav Mandić a Posta dolgozóinak képviseletében azt nyilatkozta: az is gond, hogy kevesen vannak, szükség van még postásokra, tolóablaknál dolgozókra és technikusokra. A sztrájk befejezésének feltétele az is, hogy semmiféle megtorlást ne alkalmazzon a cég. A Szerbiai Posta nem válaszolt a BBC-nek a sztrájkkal kapcsolatos kérdéseire.

A postássztrájk miatt eddig nem érkeztek meg a közműszámlák, és hatalmas sorok keletkeztek a futárszolgálatoknál, az egyre népszerűbb internetes kereskedelem résztvevőinek olykor órákat kellett sorban állniuk, hogy átadhassák csomagjaikat. A küldemények továbbítására vonatkozóan a Posta illetékesei azt mondták, „hamarosan” rendeződik a küldemények forgalma is, először a legfontosabb intézményekét továbbítják, például az egészségügyi felszereléseket, az orvosi dokumentációkat, a nagy felhasználók számláit stb., előbb-utóbb tehát minden küldemény megérkezik a feltüntetett címre.

A sztrájk miatti káosz egyik mozaikkockája volt például az, hogy a jagodinai Pedagógiai Tudományok Karán kérdésessé vált mintegy 100 leendő tanító és más tanügyi dolgozó diplomájának átadása, az okmányokat ugyanis Belgrádból, a Privredni pregledből várták napokon át, de hiába.

Folytatódnak a sztrájkolók követeléseiről szóló tárgyalások, melyekben a szerbiai közszolgálati televízió információja szerint a kormány, a Posta, a két reprezentatív szakszervezet és a dolgozók képviselői vesznek részt.

A dolgozók vasárnap elutasították a közvállalat vezetőségének és a kormánynak a 10 százalékos béremelésre vonatkozó javaslatát, ami azt jelenti, hogy körülbelül 44 000 dinár lenne az alkalmazottak átlagbére. A szakszervezet azt követeli, hogy legnagyobb arányban, 13,5 százalékkal a legrosszabbul keresők járandósága emelkedjen. A Posta már a sztrájk elején azt hangoztatta, hogy 2020-ra 10 százalékos béremelést terveztek, és hogy a jövő januári fizetés már megközelíti a köztársasági átlagot.

Az utóbbi három évben ez már a postai alkalmazottak harmadik sztrájkja. Mint emlékezetes, az idén márciusban teljesen beszüntették a munkát, majd a kormány képviselőinek ígéretei nyomán felhagytak a sztrájkkal. Akkor azt ígérték nekik, hogy november végéig növelik a szorzószámokat.

Felmondást kapott több mint 200 postai dolgozó

A sztrájk miatt tegnap reggel írásbeli felmondást kapott a Szerbiai Posta több mint 200 zombori, nagybecskereki és újvidéki dolgozója – közölte a postai alkalmazottak Önálló Szakszervezete, amely egyúttal készségét fejezte ki, hogy a munkabeszüntetés összes támogatójával együtt ellenáll „a közvállalat vezetősége által gyakorolt erőszaknak”.

A szakszervezeti közlemény szerint a kraljevói postahivatal egyik dolgozója tegnap reggel, „a cégvezetőség terrorja miatti tiltakozásul” felvágta az ereit. (Beta)