2024. április 26., péntek

A szülői felügyeleti jog meghosszabbításáról

Szabadka Város Polgári Jogvédője szervezésében tegnap, az emberi jogok világnapja alkalmából kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelynek fókuszában a szülői felügyeleti jog meghosszabbítása állt. A rendezvényen jelen voltak a város szociális intézményeinek, valamint a témában érintett civil szervezeteknek a képviselői.

Zlatko Marosiuk szabadkai ombudsman újságírói kérdésre elmondta, hogy a valamilyen testi vagy szellemi fogyatékkal élő polgártársaink a társadalom legveszélyeztetettebb rétegét képezik.

– Tapasztalataink szerint a fogyatékkal élők helyzete javul a társadalmunkban, és jelen kerekasztal-beszélgetés egyik célja, hogy mi is szerepet vállaljunk a jogi státuszuk javításában, illetve a mindennapi életük megkönnyítésében. A valamilyen fejlődési rendellenességgel élőkkel kapcsolatban sokszor beszélünk diszkriminációról. Ebből a szempontból is fontos a helyzetük tisztázása. A jog szempontjából a szülői felügyeleti jog meghosszabbítása egy lehetőséget nyújt a szülőknek, ugyanakkor számos kérdést is felvet, viszont az államnak biztosítania kell azt, hogy amennyiben szükség mutatkozik rá, a szülők meghosszabbíthassák ezen jogukat a gyermek 18 éves kora után. Ezt peren kívüli eljárással lehet megoldani, és ma ezt is bemutattuk a résztvevőknek – nyilatkozta a város polgári jogvédője.

Zlatko Marosiuk köszönti az egybegyűlteket (Fotó: Benedek Miklós)

Zlatko Marosiuk köszönti az egybegyűlteket (Fotó: Benedek Miklós)

A rendezvényen Szabadka Polgári Jogvédőjének helyettese, Ljiljana Vuković Simić előadást tartott, amelyben a szülői felügyeleti jog meghosszabbításának, illetve a cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság okairól, illetve ennek következményeiről ejtett szót. Mint mondta, munkája során számos olyan helyzettel találkozott, ahol a fogyatékkal élők szülei tehetetlenek voltak, hisz bizonyos esetekben, például az üzletekben, vagy éppen a világhálón, visszaélhetnek a fogyatékkal élők helyzetével.

Vesna Gavrić defektológus, a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola munkatársa, az Együtt Egyesület önkéntese újságírói kérdésre elmondta, hogy a szülők gyakran kérnek tanácsot tőlük abban, hogy meghosszabbítsák-e gyermekük feletti szülői felügyeleti jogukat.

– A szülői felügyeleti jog meghosszabbítása a nagykorú polgárok cselekvőképességének teljes korlátozásával jár együtt, ami egy drasztikus lépésnek tűnik. Tapasztalataink szerint ez egy általánosan alkalmazott megoldás. Viszont mi egy olyan megoldást keresünk, amellyel nem korlátozódik teljesen a cselekvőképességük, és a szülői felügyeleti jogot sem hosszabbítják meg. Úgy véljük, hogy azon személyek esetében, akiknek támogatás kell ahhoz, hogy döntést tudjanak hozni, ne helyettük döntsenek, hanem segítsenek nekik a döntéshozásban, és véleményünk szerint ilyen esetekben a cselekvőképesség részleges korlátozása a legjobb megoldás – nyilatkozta Vesna Gavrić.