2024. április 26., péntek

Lényeget kerülő vádiratszivárgás

Ismertté vált a vádirat Oliver Ivanović néhai politikus, a Szabadság, demokrácia, igazság polgári kezdeményezés vezetőjének meggyilkolása ügyében. A pristinai Gazeta Express közölte a dokumentum fényképeit, s tartalmának kivonatait, mindössze néhány órával azt követően, hogy Mahmut Halimi és Faruk Korenica ügyvédek közölték, továbbra sem kapták kézhez ezeket az iratokat, így nehezítik számukra a gyanúsítottak védelmének kidolgozását.

Mint ismeretes, Ivanovićot 2018. január 16-án gyilkolták meg egy mozgásban lévő gépkocsiból leadott hat lövéssel. Szerbia terrorcselekménynek nevezte a tettet, s a koszovói szerveket arra sürgette, hogy Belgrádot is kapcsolják be a folyamatba. Pristina közölte, az együttműködés az információcsere szintjén végbemehet ugyan, szerbiai szakértőkre azonban nem tart igényt. Nem sokkal a tragédiát követően kiderült, hogy a politikai szervezet székházán térfigyelő kamerák is vannak. Ksenija Božović, Ivanović egyik legközelebbi munkatársa azonban arról számolt be, hogy nem hivatalosan a tudtára adták: a gyilkosság helyszínén felszerelt biztonsági kamerák nem működtek. Tavaly november végéig kevés új történt a gyilkossági ügy felgöngyölítése terén, akkor azonban a pristinai különleges egységek koszovói szerb rendőröket állítottak elő, mert alapos volt a gyanú szerintük arra, hogy segédkezhettek Ivanović likvidálásának végrehajtásában. A Koha Ditore napilap betekintést nyert a bíróság és az ügyészség irataiba, melyek szerint Marko Rošić, Nedeljko Spasojević és Dragiša Marković gyilkosság elkövetésével, hivatali titok kiszivárogtatásával és illetéktelen fegyvertartással terhelhető. Mint kiderült, Nedeljko Spasojević számít fő gyanúsítottnak, aki Észak-Koszovóban rendőrségi felügyelőként dolgozott 2013 óta.

Az ügyészség úgy tudja, Spasojević segítette a többi gyanúsított munkáját a különféle akadályok elhárításával, továbbá az elkövetők szökését is biztosította, egy rendőrautót bocsátott a rendelkezésükre. A Különleges Ügyészség irataiban az áll, hogy a szóban forgó fő gyanúsított segített az elkövetőknek annak a kocsinak a beszerzésében is, amelyből a halálos lövéseket leadták. Az idén októberben tartóztatták le Rade Basara rendőrt a bizonyítékok rejtegetése miatt, szervezett bűnözésben vállalt bűnrészesség miatt. Belgrád erélyesen tiltakozott, valahányszor a szerbek lakta Észak-Koszovóban hajtott végre akciókat a koszovói különleges rendőrség. Sylë Hoxha koszovói különleges ügyész korábban azt is kifejtette, hogy a letartóztatott, illetve a gyanúsított személyek a feltételezések szerint összefüggésbe hozhatók Milan Radoičić koszovói szerb politikusnak, a Belgrád által támogatott Szerb Lista alelnökének a „bűnbandájával”. Radoičić szökésben van.

A most napvilágra került vádirat is megerősíti, hogy Spasojević segítette a tettesek szökését. Žarko Jovanović és Dragiša Marković rendőrök lehetővé tették a bizonyítékok megrongálását a nyomozás ellehetetlenítése érdekében, mondja ki a dokumentum. Rade Basara volt a kulcsember a Milan Radoičić bandájával fenntartott kapcsolatokban, akitől azt a parancsot kapta, semmisítsen meg minden bizonyítékot. Marko Rošić követte Oliver Ivanovićot a gyilkosságot megelőzően. Silvana Arsović, Ivanović titkárnője felelős az iratok szerint a biztonsági kamerák kikapcsolásáért. A vádirat Nedeljko Spasojevićet, Marko Rošićot, Dragiša Markovićot, Žarko Jovanovićot, Rade Basarát és Silvana Arsovićot terheli. Spasojević, Rošić és Basara vizsgálati fogságban van, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

A vádirat közzétételére reagálva Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője kifejtette, a gyilkosság minden szála Pristinába vezet, Koszovó pedig azon dolgozik, hogy elrejtse a bizonyítékokat és néhány észak-koszovói szerbet tegyen felelőssé a történtekért. Hisztérikus kampány folyik, az igazságszolgáltatás tehetetlenségét igazolja a vádirat is, ítélte meg.