2024. április 26., péntek

Szigorított vagy könnyített határátkelés?

Egybesik az időszak, amikor a magyar–szerb átkelőkön szisztematikus és könnyített ellenőrzést jelentettek be

A közeledő karácsonyi és az újévi ünnepek miatt a határokon torlódásokra lehet számítani. Hogy a többórás várakozást el tudják kerülni november elején Nebojša Stefanović, szerb és Pintér Sándor, magyar belügyminiszter megállapodást írt alá, miszerint december 15-e és január 15-e között a két ország határrendőrsége a minimális ellenőrzés rendszerét alkalmazva igyekszik majd gyorsabbá tenni az utasok átkelését. A Népszava mai cikkében ugyanakkor azt írja, Pintér Sándor utasítására célzott, szisztematikus határellenőrzést tartanak december 13-a és január 19-e között, a román, a szerb és a horvát határátkelőkön.

Fotó: Ótos András (archív)

Fotó: Ótos András (archív)

Ennek kapcsán Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára lapunknak elmondta, elsősorban az állati eredetű termékek szigorúbb ellenőrzését végzik. Egyelőre azonban nem tudni, a rendelkezés pontosan mit jelent, és mit foglal magába.

– A könnyített határellenőrzés főleg az utasforgalom számára jelentene egyszerűbb eljárást, különösen azok esetében, akiknek uniós útlevelük van, ugyanis az útlevél-ellenőrzés egy külön kapun esetleg csak szemrevételezést jelentene. A tapasztalatok leszűrése után pedig meglátjuk, hogy januárban hogyan lehet ezeket az eljárásokat a későbbiekben is alkalmazni – mutatott rá az államtitkár.

– Továbbra is aktuális az új határátjárók és a meglévő kishatár-átkelőhelyek bővítése. Legfontosabb a Királyhalom–Ásotthalom és Horgos–Röszke II.-kishatár-átkelő bővítése. Újabb kapukat kellene nyitni, hiszen ezeken az átjárókon a legnagyobb a forgalom. A Gyála–Tiszasziget-határátjáró bővítéséről is szó volt, de olyan információink vannak, hogy a Kübekháza–Rábé-határátkelőn is nagy a forgalom, hiszen Nagykikinda és Szeged között ez a legrövidebb út – mutatott rá Kern Imre azokra a megoldásokra, amelyek a jelenlegi határhelyzetet oldanák meg Magyarország irányába.

Ótos András illusztrációja - archív

A teherautók hosszú várakozásának csökkentésére keresik a megoldást. Ennek egyik elemeként a Horgos–Röszke-határátkelőn jövőre egy teherautóterminál kiépítése van tervben (Fotó: Ótos András - archív)

Kern kiemelte, a teherautók számára jó hír, hogy októberben volt egy egyhetes próbaidőszak, amikor a magyar határrendőrség megduplázta a röntgenes ellenőrzés kapacitását és a mérési technikát is. Miután ez jó eredményeket mutatott, a magyar határrendőrség az ellenőrző rendszer bővítése mellett döntött. Az építésügyi minisztérium információi szerint, jelenleg folyamatban van a mérleg és a röntgenberendezés beszerzése.

– Ez az egyik szűk garat a teherautó-forgalom esetében, amit megpróbálnak magyar oldalon orvosolni.

A mi oldalunkon pedig úgy döntöttünk, a Horgos–Röszke-határátkelőn jövőre a kilépő oldalon egy teherautóterminált építünk ki mintegy 50 teherautó számára. Ezzel kulturáltabbá tesszük a teherautók várakozási idejét. Időközben felszabadul két teherautósáv, ahová átkerülnek a buszok. És ahol az autóbusz-ellenőrzés folyt, ott két plusz sávot tudunk biztosítani a gépkocsik számára. Ugyanez lesz a belépő oldalon is. Több kaput biztosítunk majd a gépkocsik számára, de a teherautó- és az autóbusz-sávot különválasztjuk a gépkocsik sávjától. Ennek a tervezése folyamatban van és a kivitelezés a jövő év második felében esedékes. Ezek a bővítések ugyanakkor a fő problémát nem fogják megoldani – mondta Kern Imre, kiemelve azt is, hogy a teherautók hosszú várakozásának csökkentésére keresik a megoldást, így a nyergesvontatók számára Hercegszántón ki- és beléptető terminált terveznek, ami Nyugat-Bácska ipari övezetei számára lehet elsősorban fontos, de segít abban is, hogy a meglévő határátjárók tehermentesüljenek.