2024. április 26., péntek

Gyorsított eljárással a buszvolánig

Módosították a közlekedés-biztonsági törvényt – Eltörölték a hivatásos sofőrökre vonatkozó kétéves gyakorlatot

A fuvarózó nagyvállalatok már évek óta munkaerőhiánnyal küszködnek. A szerbiai sofőrök átlagéletkora is egyre növekszik, jelenleg megközelíti az 55 évet. A cégek több mint 2000 autóbuszvezetőnek tudnának munkát adni, a teherszállító vállalatok viszont háromszor ennyi sofőrt is alkalmaznának.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A munkaerőhiány miatt egyes szolgáltatók kénytelenek voltak járatokat törölni a menetrendből, sok kamion viszont a parkolókban rostokol ahelyett, hogy a szerb és az európai utakat róná. A szakképzett fiatalok többsége ugyanis inkább külföldi cégekhez szegődik, ahol jobbak a munkafeltételek és a bérek is jelentősen magasabbak az itteni fizetésektől.

A szerbiai fuvarozók helyzetét az is nehezíti, hogy az uniós országokban szintén hiány van sofőrökből. A nyugati országok viszont már korábban módosítottak a sofőrök munkavállalására vonatkozó rendelkezéseken. Németországban például jelentősen könnyítettek a külföldi szakképzett vezetők alkalmazásának feltételein, így a szerbiai sofőrök minden akadály nélkül találnak munkát a sokkal jobb feltételeket kínáló német cégeknél.

A hazai szállítóvállalatok viszont külföldieket nem alkalmazhatnak, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában ugyanis van elegendő munkanélküliként bejelentkezett hivatásos vezető. A nyilvántartott sofőrök viszont nem hajlandóak hazai fuvarozó cégeknek dolgozni, hisz az országban jelentősen kevesebb bért kapnak, mint külföldön. A szakemberek szerint a hivatal adatbázisában szereplő sofőrök csak formálisan munkanélküliek, akik saját érdekből tartják fent ezt a státuszt.

A Szerbiai Gazdasági Kamara és a fuvarozók egyesületének ajánlására a szerb kormány elfogadta a közlekedés-biztonsági törvény módosítását, mi szerint eltörölték a kétéves kötelező vezetői gyakorlatot. Az eddigiekben ugyanis a D1-es kategóriát, azaz a buszsofőri vizsgát csak az kérelmezhette, akinek már volt két év hajtási tapasztalata kamionsofőrként. Ez azt jelentette, hogy a közlekedési szakközépiskola befejezését követően a fiatalok csakis kamionsofőrként tudtak elhelyezkedni, a tömegközlekedési eszközök vezetésére viszont csak öt év után pályázhattak. Az eddigi rendelkezések szerint csak azok a 24 évtől idősebbek kaphattak buszvezetői engedélyt, akik elvégezték a törvény által előírt kötelező gyakorlatot.

A fuvarozók egyesületének álláspontja szerint a középiskolai végzettséget követően meg kell adni az esélyt a fiataloknak, hogy válasszanak, és amennyiben tömegszállító eszközök vezetőjeként szeretnének érvényesülni, akkor azonnal ki kellene nekik adni az ötéves próbaengedélyt. Ez alatt az idő alatt teljesíthetnék azt a kötelező egyéves gyakorlatot is, amelynek elvégzését az erre szabadalmazott vállalatok bizonyíthatják. Ezen módosítási javaslat elfogadására azonban még várni kell.

Egyelőre a kamion és a buszvezetői képesítés közötti kétéves kötelező gyakorlatot törölték el a törvényhozók, akik ezen intézkedéssel az engedélyek kiadását szeretnék meggyorsítani. Ez reményeik szerint jelentősen csökkentené a sofőrhiányt országunkban.