2024. április 26., péntek
ERRŐL JUT ESZEMBE...

A hétalvók klubja

Azt olvasom egy képes magazinban közölt érdekességek között, hogy az állatvilágban leghosszabb ideig, akár négy éven át is, a csiga alszik. Nem hagyott a kisördög, utánanéztem, hogy a „lusta csiga” valóban ennyire lusta lenne-e. Nos, semmi olyat nem találtam, ami alátámasztaná az állítást. Azt viszont igen, hogy a puhatestűek is alszanak, de nincsenek olyan alvási ciklusaik, mint például a gerinceseknek, az emlősöknek például.

Még egyes rovaroknak is szükségük van az alvásra, például a muslicának, amit nehéz elképzelni erről a folyton nyüzsgő rovarról. Az alvás a regenerációt szolgálja, ilyen állapotban felgyorsul a sejtképződés, lelassul a sejtelhalás, több egyéb mellett ebben az állapotban rögzülnek az emlékeink is. Tekintettel a csigák feltételezett mentális igényeire, nekik például nincsen szükségük a kimaradt alvás pótlására. Alusznak a halak is, az akváriumban tartottaknál ez a mozgásuk lelassulásában érhető tetten. A delfin ugyan nem hal, hanem emlős, nem is úgy alszik, mint egyik, vagy másik faj: agyának egyik fele ébren van, amíg a másik alszik. Erre azért van szükség, mert az állat légzése nem automatikus, hanem tudatos, így, ha a teljes agya elaludna, a delfin egyszerűen megfulladna.

Ám, ha a csiga mégsem alszik négy éven át, márpedig nagyon valószínű, hogy nem, melyik állat a tényleges hétalvó? Nem a fejüket téli álomra hajtókra gondolok, hanem azokra, amelyek a nap huszonnégy órájából a legkevesebbet töltik ébren.

Például a macskám, most is az ágy végében, egy törülközővel bélelt utazótáskában lapít, mint akit fejbekólintottak. Neki már nem kell zsákmány után kajtatnia, tehát energiát felhalmoznia a vadászathoz, így ritkán alszik napi 20 órát, de a 16-ra simán ráver. A lajhárra – nem mintha lenne idehaza – csak rá kell nézni, és nyomban látszik, számára elegendő a napi négy óra ébrenlét. Ennyit alszik például a barna denevér (emlős), az ausztrál erdőtüzek kapcsán az utóbbi időben sokat emlegetett koala vele szemben erszényes, és nem medve. Az őslakosok „a nemivónak” keresztelték el, mert valóban ritkán és keveset iszik. Viszont alszik, napi 22 órát. Képzeljük el, milyen az, ha egy ilyen tényleges hétalvóra rajta üt a futótűz!

Más emlősök sokkal rövidebb alvással beérik, például az ázsiai elefánt három órával, a zsiráfnak meg elegendő 2 óra a nap 24 órájából, és az is több, 5–10 perces bóbiskolásból áll össze. A vadon élő állatok alvása ugyanis zömmel félalvás: a ragadozók állandó készenlétben állnak a zsákmányszerzésre, a többi meg, hogy elkerülje, hogy zsákmánnyá váljon.

Az aktív, felnőtt ember napi alvásigénye hét óra, ha kevesebbet, vagy többet alszik, rosszabbul teljesít. Én erős álmatlanságban szenvedek, úgy alszom, mint a zsiráf, csak kényelmesebben. De hát… erről jut eszembe egy ismeretlen eredetű szólás: sex horas dormire sat est iuvenique seniqu septem vix pigro, nulli concedimus octo, vagyis: hat órai alvás elég fiatalnak és öregnek, hetet megengedünk a lustának, de nyolcat senkinek.