2024. április 26., péntek

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

Phenjan nem kíván már tárgyalni Washingtonnal a nukleáris leszerelésről

Nagyon jelentős kísérletet hajtott végre Észak-Korea az ország északi részén fekvő Szohe rakétakísérleti telepen – jelentette vasárnap a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Phenjan korábban kilátásba helyezte a bázis bezárását, cserébe azoknak a szankcióknak az enyhítéséért, amelyeket ellene az Egyesült Államok korábban elrendelt.

Emberek nézik a szöuli vasútállomáson a legújabb észak-koreai rakétakísérletről szóló híradást (Fotó: Beta/AP)

Emberek nézik a szöuli vasútállomáson a legújabb észak-koreai rakétakísérletről szóló híradást (Fotó: Beta/AP)

A tesztet egy olyan időpontban hajtották végre, amikor lejáróban van az Észak-Korea által a rakétakísérletek felfüggesztésére megszabott egyéves határidő. Phenjan a héten felszólította az Egyesült Államokat, hogy változtasson politikáján, amellyel egyoldalú nukleáris leszerelést követel Phenjantól. Észak-Korea ENSZ-nagykövete szombaton New Yorkban közölte, hogy a nukleáris leszerelés már nem szerepel az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon, és hosszú megbeszélésekre sincs szükség Washingtonnal. Kim Szong nagykövet közleményében a 2020-as amerikai elnökválasztásra utalva leszögezte, hogy az Egyesült Államok által tervezett, hosszan tartó és alapos párbeszéd csak időnyerésre irányuló trükk, és belföldi propagandacélokat szolgál.

„Nincs már szükségünk hosszas tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, a nukleáris leszerelés már nem szerepel a tárgyalások napirendjén” – áll a közleményben.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető figyelmeztette tárgyalópartnerét, Donald Trump amerikai elnököt, hogy Észak-Korea jövőre sajátosan „új útra” léphet. A kijelentés azt az aggodalmat kelti, hogy a kelet-ázsiai ország visszatérhet a kísérleti atomrobbantásokhoz és a 2017 óta felfüggesztett hosszú távú rakétakísérletekhez.

A KCNA jelentésében kiemelte, hogy a vasárnapi „jelentős teszt nagy hatással lesz majd a Észak-Korea stratégiai álláspontjára a közeljövőben”.

Elemzők elmondták, hogy a fővárostól, Phenjantól 200 kilométerre északnyugatra fekvő Szohe kísérleti telepről ugyan soha nem indítottak interkontinentális ballisztikus rakétát, de a bázist használták már rakétahajtóművek tesztelésére. Rakétaszakértők úgy vélekedtek, hogy Észak-Korea most egy rakétahajtóművet próbált ki, ami azonban nem tekinthető rakétaindításnak.

Észak-Korea számos sikertelen kísérlet után, 2012-ben sikeresen pályára állított egy műholdat, majd 2016-ban még egyet.

A Szohe kísérleti telep 200 kilométerre fekszik északnyugatra az észak-koreai fővárostól, Phenjantól és 70 kilométerre nyugatra a jongbjoni atomlétesítménytől, ahol egy 5 megawattos kísérleti könnyűvizes reaktor van.