2024. április 26., péntek

Fenntartható városi mobilitás

Pénteken kétnapos, nemzetközi találkozó kezdődött ebben a témakörben Újvidéken, immár hetedik alkalommal szerveznek ilyen jellegű eseményt. A humános városért – mobilitás fenntartható környezetben elnevezésű konferencia megnyitóján Nenad Grbić tartományi energetikai, építésügyi és közlekedési titkár is beszédet mondott, hangsúlyozta, hogy új ismeretekre van szükségünk a forgalom mozgékonyabbá tételének, hatékonyságának fokozása érdekében. – Ez azonban semmiképpen sem mehet a közúti biztonság rovására! – emlékeztetett a titkár. Az idei tanácsadás témái sokszínűek, érintik a lakosság minden rétegét.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Manapság meghatározó téma a mobilitás növelése a lehető legkevesebb járművel. Ebben nagy szerepe van a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak, valamint az új technológiáknak, tekintettel arra, hogy modern korban élünk – mondta Grbić titkár, majd arról beszélt, hogy Újvidéknek az 1950-es években 65 000 lakosa volt, napjainkban viszont körülbelül 150 000 jármű közlekedik az utcákon. Az elmúlt évtizedben megváltozott a lakosok hozzáállása a közlekedéshez és az utazáshoz, a tömegközlekedés részaránya 22 százalékról 15 százalékra csökkent, a gyalogosok száma fogyatkozott, mindeközben a személygépjármű használata 23 százalékról 33 százalékra nőtt. Csak a kerekpározási hajlandóság mutat növekvő tendenciát; ami tíz évvel ezelőtt 2,5 százalék volt, az ma eléri a 9 százalékot. – Nagy kihívásokkal nézünk szembe, a mai konferenciához hasonló összejövetelek hozzájárulnak ezek megvalósulásához. Meg kell találni az egyensúlyt, egyrészt meg kell felelni a kényelemnek és a szabványoknak, másrészt viszont nem szabad veszélyeztetni a közlekedés biztonságát, valamint a környezetet sem – nyomatékosított a titkár. További nehézségeket okoz az, hogy Újvidék népessége 3,7-szeresére nőtt, ezáltal az energiaszükséglet a korábbinak a harmincszorosára emelkedett.

Dr. Vuk Bogdanović, a konferenciatanács programbizottságának elnöke elmondta, hogy az összejövetel célja elejétől fogva összhangban áll a fenntartható közlekedési mobilitás céljaival, és mindazzal, amit az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európai Unió dokumentumai is támogatnak. Hozzátette, Újvidéken már régóta prioritást élveznek a gyalogosok, a kerékpárosok, akárcsak a tömegközlekedést használó emberek, a személygépkocsikkal, az autósokkal szemben. Bogdanović elmondta azt is, hogy a Humánus Város Egyesület részt vett egy intelligens terv kidolgozásában, amely pontosan ezeket a célokat követi.

Az érdeklődők körülbelül 50 különböző terület tudományos és szakmai előadását hallgatták meg, megosztották tapasztalataikat és javaslataikat, elősegítve ezzel városunk tisztábbá, emberközelibbé és jobbá tételét.

A rendezvényt az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának Közlekedési Tanszéke és a Humánus Város Egyesület szervezte, a tartományi kormány hozzájárulásával.