2024. április 26., péntek

Épül a kemence

Új tartalommal bővült a zentagunarasi tájház – A célok között szerepel a kenyérsütés fortélyának felelevenítése is

Zentagunaras méltán lehet büszke a tájházára, hiszen a népi hagyományok és berendezés bemutatása mellett közösségi térként is funkcionál. A Mag Hagyományápoló Egyesület és zentagunarasi helyi közösség legújabb közös projektuma a tájház udvarára irányul, ahol egy kemence épül, valamint egy kiállítóhelyet alakítanak ki.

Sipos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke (Lakatos János felvétele)

Sipos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke (Lakatos János felvétele)

Ez a tájház felújításának utolsó fázisa, amire a Mag Hagyományápoló Egyesület pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél – nyilatkozta lapunknak Sipos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke.

– A munkálatok értéke mintegy 700 ezer dinár, s az összegnek a felét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosítja, a többit pedig a helyi közösség saját forrásaiból teremtette elő. A projektum keretében egy külső kemencét építünk hozzá a tájházhoz, a kemence mellett egy külső sparhelt, valamint egy bográcsozó és egy grillező is helyet kap. Az egészet azzal tesszük funkcionálisabbá, hogy kialakítunk egy tálaló és mosogató részt, ezenkívül felújítjuk a régi górét is. Ennek nem volt rendes alapja, ezért a falainak egy része kidőlt, faszerkezetének egy része pedig elkorhadt. Ezeket a gondokat a mesterek megoldották, új tetőszerkezetet is kapott, és építettünk mellé egy fészert. Ez arra fog szolgálni, hogy kiállítjuk az adományba kapott régi mezőgazdasági eszközöket és gépeket. Jelenleg a fészer padlójának téglázása folyik, mivel régen is téglaburkolat volt az udvarokon – mondta el Sipos, majd azzal folytatta, hogy ha mindezt befejezik, akkor csak az udvar rendezése marad hátra.

A kemence építése és a többi munka egy kicsit elhúzódott, mert nem tudtak olyan szakembereket találni, akik számlaképesek és ismerik a hagyományos építkezési stílust – számolt be az elnök.

Jövőre már ropogós kenyér sül ebben a kemencében (Lakatos János felvétele)

Jövőre már ropogós kenyér sül ebben a kemencében (Lakatos János felvétele)

– Egy meglévő építkezési stílust kellett követni, és nem szerettünk volna ezen változtatni. Az építkezés során számos régi anyagot is felhasználtunk, pl. téglákat, cserepeket. Nem volt egyszerű olyan mestert találni, aki mindezt meg tudta volna csinálni. Végül egy helybeli vállalkozó volt az, aki megvalósította az elképzeléseinket. Ő alkalmaz idősebb kőműves- és ácsmestereket, akiknek van kellő tudásuk az ilyen munkához. Elégedettek vagyunk az eredménnyel, és amit terveztünk, azt sikerült megvalósítani – fogalmazott Sipos.

Az év végéig a falu civil szervezetei karácsonyi összejöveteleket, eseményeket szerveznek a tájházban, jövőre viszont a tájházat szeretnék jobban bekapcsolni a rendezvényekbe, és a kemencének is komoly szerepet szántak – mondta az elnök.

– Régen az asszonyok nagyon finom kenyeret sütöttek. Szerencsére, még él néhány olyan idős hölgy itt a faluban, akik ezt a tudást átadhatják a fiatalabb generációknak, hogy ők is megtanulják a kenyérsütés fortélyát. Erre kiváló lehetőséget nyújt ez a kemence. Elképzeléseink között az is szerepel, hogy rendezvényeinkbe is beleszőjük a kenyérsütést – számolt be Sipos.