2024. március 29., péntek

A gazdaság időszerű kérdéseiről

Ülésezett a Regionális Gazdasági Kamara vállalkozói közgyűlése

A szabadkai székhelyű Észak-bácskai Regionális Gazdasági Kamara vállalkozói közgyűlése csütörtökön tartotta meg hetedik ülését, amelynek keretén belül öt napirendi pontot vitattak meg a jelenlévők, illetve kiosztották az intézmény díjait is.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Mitar Nikolić, a közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a Regionális Gazdasági Kamara minden lehetőséget megragad arra, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki a vállalkozásokkal, ugyanakkor szót ejtett azokról a problémákról is, amelyekkel a gazdasági szereplők szembesülnek. Az egyik ilyen az alkalmazottak után fizetendő adók és járulékok összege, ami megnehezíti a gazdálkodást.

A Regionális Gazdasági Kamara idei díjazottjai (Fotó: Benedek Miklós)

A Regionális Gazdasági Kamara idei díjazottjai (Fotó: Benedek Miklós)

A vállalkozók közgyűlésének ülésén jelen volt Kristina Đurić, a Szerbiai Gazdasági Kamara képviselője is, aki azokat a törvénykezdeményezéseket ismertette, amelyek a gazdasági szereplők helyzetén igyekeznek javítani. Az egyik ilyen kezdeményezés a határátkelőkön való várakozás időtartamának csökkentésére vonatkozik, hisz az ország gazdasága tekintetében fontos szempont a gyorsaság, és a tehergépjárművek hosszú várakozása (amely Magyarország irányába olykor két napot is jelenthet) rontja Szerbia versenyképességét.

Nermina Ljubović a Szerbiai Gazdasági Kamara képviseletében elmondta, hogy intézményük ezúttal három szolgáltatását mutatta be a vállalkozóknak. Ezáltal lehetőséget nyújtanak a gazdaság szereplőinek, hogy megfeleljenek a piaci kihívásoknak. Az egyik az Európai Vállalkozó Hálózat és a gazdasági szereplők közötti kapcsolattartás megkönnyítését célozza meg, és lehetővé teszi, hogy a vállalkozók megismerjék az Európai Unió gazdaságot érintő intézkedéseit, illetve aktuális projektumait. Nermina Ljubović szót ejtett a PKS Partner weboldalról is, amely a hazai gazdaság szereplői mindegyikéről minden nyilvánosan elérhető információt tartalmaz. Emellett bemutatták a Szerbiai Gazdasági Kamara digitalizációs központját is, amely a mikro-, a kis- és a középvállalkozásoknak nyújt támogatást.

Az ülés keretein belül kiosztották a Regionális Gazdasági Kamara elismeréseit is. Jubileumi elismerésben részesült a szabadkai Fratellis Kft., amely húszéves sikeres működésre tekint vissza, a szintén szabadkai Selma Kft., amely immár harminc éve van jelen a piacon, a szabadkai, hatvanéves Rotor Kft., a zentai Lakásügyi Kommunális Közvállalat, amely hetvenéves múltra tekint vissza, valamint a szabadkai Minerva 1909 Kft., amely az idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját. A régió iparának fejlesztésében játszott szerepéért elismerésben részesült a szabadkai ipari parkban működő Siemens cég, míg a mezőgazdaság területén ezt a díjat a topolyai AIK érdemelte ki, a szolgáltatóiparban pedig a szabadkai Hotel Forumnak ítélték oda az elismerést. Az év üzleti vezetője díjat Milan Jerinkić és Stevan Bakić érdemelte ki.