Tartományi tisztségviselők az AER Irodájának ülésszakán

te

2019. december 5., 20:13 >> 2019. december 5., 21:13

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke és Damir Zobenica alelnök tegnap Brüsszelben részt vett az Európai Régiók Közgyűlése (AER) Irodájának őszi ülésszakán, melyen elfogadták a szervezet 2020 és 2025 között elsőbbséget élvező politikai célkitűzéseit – áll a tartományi képviselőház sajtószolgálatának közleményében.

Damir Zobenica és Pásztor István (Fotó: A tartományi képviselőház sajtószolgálata)

Damir Zobenica és Pásztor István (Fotó: A tartományi képviselőház sajtószolgálata)

A prioritásokat felsoroló dokumentum szerint a régiók legnagyobb európai hálózatának tagjai minden gazdasági és társadalmi területen, valamint a környezetvédelemben és a közigazgatásban kiállnak a fenntartható fejlődésért, az együttműködést és a partnerséget népszerűsítik, és tevékenyen hozzájárulnak egy mindenki számára jobb jövő építéséhez.

A legfontosabb célkitűzésekről folytatott vitában hangsúlyozták, hogy az emberi jogok a legfőbb európai értékek közé tartoznak, a polgárokat be kell kapcsolni a döntéshozatalba, és elérhetővé kell tenni számukra a közhasznú információkat, hogy figyelemmel kísérhessék az állami szervek tevékenységét és hozzájárulhassanak annak előbbre viteléhez.

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke hangsúlyozta: az AER felismerte, hogy a társadalmi kohézió és a gazdaságfejlesztés szempontjából mennyire fontos a kulturális identitás. Mint fogalmazott, ápolni kell a kultúrák közötti párbeszédet, és tisztelni minden különbözőséget Európa területén.

 

– Vajdaságnak mint régiónak gazdag hagyománya és nagy tapasztalata van a különbözőségek és a kölcsönös tisztelet ápolásában. Előnyként éljük meg a sokféleséget, legnagyobb kincsünk a gazdag kulturális örökség, rendezett egymás közti viszonyaink pedig példaként szolgálhatnak AER-beli partnereinknek, de másoknak is – szögezte le Pásztor.

Damir Zobenica, a tartományi parlament alelnöke, az Európai Régiók Közgyűlésének regionális gazdaságfejlesztési kérdésekben illetékes alelnöke kiemelte, hogy a kohéziós politika, mint a szervezet egyik alappillére, erőteljesen hozzájárul az egyenletes és átfogó fejlődéshez, és csökkenti az európai régiók közötti fejlettségbeli különbségeket.

– Szerbia és az egész európai közösség számára kiemelkedően fontos a vidékfejlesztési mechanizmusok kidolgozása. Csökkenteni kell a különféle területi egységek fejlettsége közötti különbségeket, és az AER-ben való jelenlétünk, a tapasztalatcsere és a sikeresnek bizonyuló modellek alkalmazása hozzájárulhat az egyenletesebb gazdasági fejlődéshez – mondta Zobenica.

Vajdaság AT 2002 óta vesz részt tevékenyen a nagyszámú régiót és nemzetközi szervezetet tömörítő AER munkájában, és számos közös projektum részese volt, melyek elmélyítették az Európa más régióival való politikai, gazdasági, oktatási és kulturális együttműködést.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége