2024. április 26., péntek

Kapocs Szerémség és Mácsva között

Megkezdték a munkálatokat a Ruma-Šabac-Loznica autóút építésén

Tegnap aláírták a Morava-korridor megépítéséről szóló kommerciális megállapodást, ugyanakkor megkezdték a Ruma-Šabac-Loznica autópálya és gyorsforgalmi út építőmunkálatait is. Aleksandar Vučić államfő szerint az a tény, hogy két útvonal munkálatai egy napon kerültek napirendre, arról árulkodik, hogy változik és fejlődik az ország.

Zorana Mihajlović és Aleksandar Vučić is megtekintette a munkálatokat Šabacnál (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović és Aleksandar Vučić is megtekintette a munkálatokat Šabacnál (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović, építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter a 112 kilométer hosszú, Pojate-Preljina közötti szakaszt felülelő Morava-korridor kivitelezésről a Behtel-Enka amerikai-török konzorciummal írta alá tegnap a 745 millió euró értékű kommerciális szerződést. Ez a korridor összeköti majd a 10-es közúti folyosót a Miloš Fejedelem autópályával, és ezzel kapcsolatot teremt Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalac és Ćićevac városai között. Az autópálya megépítésén kívül a projekt magába foglalja a Nyugat-Morava és mellékfolyóinak szabályozását, valamint a telekommunikációs infrastruktúra kiépítését is.

A miniszter asszony szerint is nagy nap ez az ország számára, de nem csupán a Morava-korridor megépítését érintő szerződés miatt, hanem mert az ország másik részén is elkezdődtek a munkálatok. Megköszönte az azerbajdzsáni Azvirt vállalatnak az együttműködést, ugyanis ez a vállalat építi majd a Ruma-Šabac-Loznica közti útszakaszt.

Karaman Ahmedov, az Azvirt vállalat elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a Ruma-Šabac-Loznica útszakasz a régió gazdasági ütőere lesz, ami összeköti a régiót.

Az autóút 77 kilométer hosszú lesz és 467,5 millió euróba kerül. A szerződés értelmében a Ruma és Šabac között autóút épül, míg Šabac és Loznica között gyorsforgalmi út lesz majd. Ez az útvonal köti össze Szerémséget, Mácsvát, Nyugat-Szerbiát és Vajdaságot, illetve Szerbiát Bosznia-Hercegovinával.

Három szakaszban épül majd. Az elsőben megépítik a Ruma és Šabac közötti 21,14 kilométeres szakaszt, a másodikban két hidat állítanak fel a Száva folyón, míg a harmadikban a Šabac-Loznica közti 54,58 kilométer hosszú gyorsforgalmi utat készítik el. A munkálatok a második szakasszal kezdődnek, ez köti össze Szerémséget Mácsvával, vagyis a Száva partján fognak hozzá az építkezésnek.