2024. május 5., vasárnap
ÚSZÁS – RÖVID PÁLYÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG

Kettős magyar siker női 400 vegyesen

Hosszú Katinka a szám egyeduralkodójához méltó rajt-cél győzelmet aratott 400 méter vegyesen a Glasgow-ban zajló rövid pályás úszó-Európa-bajnokság nyitónapján. Az Iron Lady mögött a második helyen honfitársa, Jakabos Zsuzsanna ért célba. Hosszúnak egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme, több testhosszt vert a mezőnyre, Jakabosnak viszont komoly hajrát kellett kivágnia, hogy az utolsó métereken befogja, és egy hajszállal megverje a végül bronzérmes Cusinatót. Jakabos a mellúszás alatt került behozhatatlannak tűnő hátrányba az olasszal szemben, gyorson azonban nemcsak ledolgozta lemaradását, de 4 tizeddel előbb ért a falhoz riválisánál. A szerb színeket képviselő Anja Červar ötödik lett ebben a számban.

Az eddig minden tekintetben fantasztikus idényt produkáló Szabó Szebasztián lendülete sajnos épp a legrosszabbkor hagyott alább, a zentai fiatalember a rajt előtt megbetegedett, gyomorpanaszok és vele járó kellemetlenségek hátráltatták, így a 100 pillangó előfutamában el is szállt – 51,40 másodperces ideje csupán a 19. helyhez volt elegendő, s lemaradt az elődöntőről. A délelőtt utolsó számára Szebi kicsit összekapta magát, a 4×50-es férfi gyorsváltó utolsó embereként elsőként ért a falhoz futamában, így este döntőzhetett társaival. A fináléban a Lobanovszkij Maxim, Gyárfás Bence, Takács Krisztián és Szabó összetételű kvartett új magyar váltócsúccsal (1:25,14) az ötödik helyen zárt.

A magyar versenyzők közül még Telegdy Ádám és Holló Balázs jutott a fináléba az első nap, előbbi 200 háton hatodik, utóbbi pedig 400 gyorson ötödik lett. A szerbiaiak közül Stefan Šorak 400 gyorson nyolcadikként végzett.

Európa-bajnokok, férfiak, 200 m hát: Radoslaw Kawecki (lengyel) 1:49,26 p. 400 m gyors: Danas Rapsys (litván) 3:33,20 p – új Európa-csúcs. 50 mell: Vladimir Morozov (orosz) 25,51 mp – új Európa-csúcs. 4×50 m férfi gyorsváltó: Oroszország 1:22,92. Nők, 400 m vegyes: Hosszú Katinka (magyar) 4:25,10 p. 50 mell: Benedetta Pilato (olasz) 29,32 mp.