Új hatásköröket kapott a polgárőrség

hgy

2019. december 3., 09:09 >> 2019. december 3., 10:09

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A múlt héten az újvidéki képviselő-testület döntést hozott arról, hogy a kommunális rendőrségnek megváltoztatják az elnevezését, ezentúl polgárőrség (komunalna milicija) a nevük. Ez mellett ezt a rendvédelmi szolgálatot új hatáskörökkel is felruházták.

Az egyenruhák és a feliratok a szolgálati gépkocsikon még a régiek, de hatáskörük már új (Ótos András felvétele)

Az egyenruhák és a feliratok a szolgálati gépkocsikon még a régiek, de hatáskörük már új (Ótos András felvétele)

A döntés a Hivatalos Lapban is megjelent, ezáltal hatályba lépett, a kommunális rendőrök ezentúl polgárőrségként folytatják munkájukat. A városi képviselők elmondták, hogy a döntésre azért került sor, mert a köztársasági törvényt is megváltoztatták, amely július 16-án lépett életbe. A döntés értelmében a polgárőrség hatáskörének bővülése mellett az önkormányzati igazgatás szempontjából is változás történt, így szabadon meghatározhatják, hogy a jövőben hány polgárőrre van szükség. Az eddigi szabályzat szerint 5000 polgárra egy kommunális rendőrt lehetett foglalkoztatni.

A legújabb intézkedések alapján a polgárőrség a városi felügyelőség kereteiben működik majd, és három részlegre oszlik. Az egyik a polgárőrség keleti osztálya, a másik a polgárőrség nyugati osztálya, valamint a polgárőrség adminisztratív-analitikus-informatív osztálya. Ezenkívül a polgárőrség a belső ellenőrzés osztályát is megalakíthatja.

Az új döntés értelmében a polgárőrség dolgozói ezentúl civil ruhában is dolgozhatnak, ha a polgárőrség vezetője írásos meghatalmazást hagy erre. Mostantól ellenőrizhetik az állami szimbólumok használatát a városban, a közutakon megállíthatják a járműveket és ellenőrizhetik a vezetőket, valamint adatokat gyűjthetnek a polgároktól annak érdekében, hogy megállapítsák történt-e szabálysértés. Az új szabályzat pontosan meghatározza, milyen felhatalmazása van a polgárőrségnek a közművesítési rend betartásával, a városi és köztársasági szabályzatok betartásával kapcsolatban, valamint segítséget nyújthatnak a Városi Közlekedési Közvállalat munkájában, a közutak ellenőrzésében és a környezetvédelmi előírások betartásában.

A kommunális rendőrséghez az elmúlt egy évben összesen 14.000 bejelentés érkezett, ezek hozadékaként 1457 büntetést szabtak ki, ez összesen 41,5 millió dinárt „hozott” a városi kasszába – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Vladimir Stojković, a városi kommunális tanács tagja hangsúlyozta, hogy rendkívül fontosnak bizonyult a kommunális rendőrség eddigi munkája, mert nagymértékben hozzájárultak a közbiztonság javulásához és a szabályok betartásához.

– Az önkormányzat az előbbiekben is nagymértékben hozzájárult a kommunális rendőrség felszerelésének a biztosításához, és a jövőben is folytatja a polgárőrség támogatását. Az új törvény lehetőséget ad arra, hogy a polgárőrség még hatékonyabb munkát valósítson meg, és még nagyobb mértékben kiszolgálja a polgárok érdekeit – magyarázta Stojković.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége