2024. március 29., péntek

Messi ismét egyedüli rekorder

A világon csak Messinek van ilyen kollekciója (Fotó: Beta/AP)

A világon csak Messinek van ilyen kollekciója (Fotó: Beta/AP)

Didier Drogba műsorvezetésével fiatalos, lendületes Aranylabda-gálát rendeztek hétfőn este Párizsban, ahol az Aranylabda mellett kiosztották a legjobb fiatalnak járó Kopa-trófeát, valamint a legjobb kapusnak járó, első ízben odaítélt Jasin-díjat is. A férfiaknál a gálát megelőzően már nyílt titok volt, hogy a Barcelona 32 éves argentin futballistája, Lionel Messi ismét egyedüli rekorderré válik. Messi 2009, 2010, 2011, 2012 és 2015 után hatodszor is kiérdemelte a futballvilág legrangosabb egyéni elismerését, ezúttal a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool holland védőjét, Virgil van Dijkot előzte meg a voksoláson. Az immáron hatszoros aranylabdás idén spanyol bajnoki címet ünnepelt klubjával, emellett gólkirály lett a La Ligában és a Bajnokok Ligájában is, a Copa Américán pedig a harmadik helyen végzett a válogatottal. „Tíz éve, amikor az első Aranylabdát kaptam, akkor három testvérem jött el velem a díjátadóra. Ma a hatodikat kaptam, és a feleségem, valamint a gyermekeim kísértek el” – mondta köszönőbeszédében a párizsi Chatelet Színházban tartott ünnepségen a díjazott, akinek teljesítményét nem csak Aranylabdával ismerték el, ugyanis szeptemberben ő kapta a FIFA Év Játékosa címét is. A nőknél hasonló módon duplázásra került sor, ugyanis Megan Rapinoe a FIFA után a France Footballnál is a legjobbnak bizonyult.

A legjobb fiatalnak, azaz 21 éven aluli labdarúgónak járó Kopa-trófeát a holland Matthijs de Ligt nyerte el. A legjobb kapusnak járó Jasin-díj a Liverpool brazil kapusához, Alissonhoz került.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye, nők: 1. Megan Rapinoe, 2. Lucy Bronze, 3. Alex Morgan. Férfiak: 1. Lionel Messi, 2. Virgil van Dijk, 3. Cristiano Ronaldo. Az év legjobb fiatalja (Kopa-trófea): 1. Matthijs de Ligt, 2. Jadon Sancho, 3. João Félix. Az év legjobb kapusa (Jasin-díj): 1. Alisson, 2. Marc-André ter Stegen, 3. Ederson.