2024. április 26., péntek

Az Európai Parlamentben bemutatták a Minority SafePacket

Bemutatták az Európai Parlament (EP) kisebbségi munkacsoportjának a Minority SafePack (MSPI) európai polgári kezdeményezésen alapuló jogszabályjavaslatait az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nemzetközi szakértői csoportjának képviselői. A hírt ismertetve a kezdeményezést kidolgozó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevélben hívja föl a figyelmet arra, hogy a jogszabályjavaslatokat Gün­ther Rautz és Thomas Hiebert szakértők, valamint Nagy Dénes András, az MSPI tanácsadója ismertette. Az RMDSZ megjegyzi: a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának elvét az EU alapszerződése előírja ugyan, de konkrét jogi intézkedések és határozott, uniós szintű fellépés hiányában a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogaira nincs európai garancia.

A javaslatcsomag egyebek mellett az anyanyelvi oktatás terén ír elő intézkedéseket mind az intézményrendszert, mind a speciális tankönyveket és tanterveket illetően. Emellett pénzügyi támogatást kér a kisebbségi médiának, és garanciát a kisebbségi kultúrához való hozzáférés biztosítására.

Elfogadása európai szintű kezességvállalást jelentene az anyanyelvhasználatra a közigazgatásban is. Javaslatként fogalmazódik meg benne a hivatalos okiratok anyanyelven történő közlése is. A dokumentum külön figyelmet szentel az igazságszolgáltatásnak, a közszolgáltatások rendszerének és a fogyasztóvédelemnek. A kohéziós alap kiterjesztése által uniós pénzt különítene el az anyanyelvhasználat elősegítésére.

A javaslat értelmében létrehoznák a Nyelvi Sokszínűség Európai Központját, amely szakmai tanácsokkal és háttéranyagokkal látná el az EU intézményeit a nyelvi sokszínűség népszerűsítése és védelme érdekében. A jogszabályjavaslat az állampolgársággal nem rendelkező őshonos kisebbségek számára is jogegyenlőséget kér. Szabad hozzáférést biztosítana továbbá az anyanyelvi audiovizuális médiatartalmakhoz, s egy ellenőrző mechanizmus bevezetésével kötelezné a tagállamokat arra, hogy betartsák a kisebbségvédelmi jogszabályokat.

A kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló MSPI alapján kidolgozott intézkedéscsomagot az összegyűjtött 1,128 millió támogatói aláírással együtt 2020 első felében nyújtják be az Európai Bizottságnak (EB). Vincze Lóránt EP-képviselő, FUEN-elnök szerint az általa vezetett szervezet már felkészült arra, hogy december 3-án átadja az EB-nek a javaslatcsomagot, ám az intézmény kérésére erre később kerül sor. A politikus emlékeztetett: az Európai Unió Bíróságának legutóbbi, a román kormány elleni döntése is kimondja, hogy az EU-nak jogában áll intézkedéseket hozni az őshonos nemzeti kisebbségek védelméért.