2024. április 23., kedd

Szilva kivitelre, vaj behozatalra

Szerbiában hiánycikk a tej

Érdemben csak holnap tartják a Szerbia–Fehéroroszország Üzleti Fórumot, de már ma megérkezett Belgrádba az Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország államfője által vezetett állami delegáció, és több tárgyalásra is sor került. Így tárgyalóasztalhoz ült Branislav Nedimović és Anatolij Hotko, a két mezőgazdasági miniszter, valamint Aleksandar Vučić és Alekszandr Lukasenko, a két államfő is.

A két államfő koszorút helyezett el a Belgrád felszabadítóinak emléktemetőjében és a Vörös Hadsereg tagjainak tiszteletére emelt emlékműnél (Fotó: Beta)

A két államfő koszorút helyezett el a Belgrád felszabadítóinak emléktemetőjében és a Vörös Hadsereg tagjainak tiszteletére emelt emlékműnél (Fotó: Beta)

A mezőgazdaság terén a fehéroroszok a szerbiai málna és szilva iránt érdeklődnek, amit ők a gyümölcsjoghurtokban használnának fel, Szerbia pedig Fehéroroszországból vajat és tejport szállítana be, ami hiánycikk az édességiparban. Branislav Nedimović a találkozót követő sajtótájékoztatón rámutatott arra, hogy az édességiparnak ezekből a termékekből 2000 tonnára van szüksége, miközben jelenleg 30-40 tonnát tud biztosítani a gyártáshoz.

A mezőgazdasági miniszterek a tárgyalás során arra is rámutattak, hogyan tudja Szerbia a legjobban az Euroázsiai Gazdasági Unióval – aminek tagja Fehéroroszország is – kiasználni a szabadkereskedelmi megállapodást. A gyümölcs mellett gyümölcspálinka és hústermékek iránt is mutatkozott érdeklődés.

Nedimović bejelentette, az Ub tejgyár holnap egy fehérorosz tejgyárral ír alá szerződést a közös piaci megjelenésről, így együtt árulják majd termékeiket az EU-, az orosz és más piacon is.

Jelenleg a Szerbia és Fehéroroszország közötti árucsere-forgalom leginkább a takarmány kiszállításában és a burgonya, a tejtermékek, valamint a hagyma behozatalában valósul meg. Az idei év első 9 hónapjában Szerbiából 3,4 ezer tonna (5,2 millió dollár értékben) mezőgazdasági terméket – elsősorban takarmányt, illetve kukoricát és borsót – szállítottunk Fehéroroszországba, Fehéroroszországból pedig 12 ezer tonna (4,7 millió dollár értékben) burgonyát és vöröshagymát hoztunk be.

A Szerbiai Gazdasági Kamara és a Fehéroroszországi Kereskedelmi-ipari Kamara, valamint Fehéroroszország belgrádi nagykövetsége szervezésében kerül sor a gazdasági fórumra. Mint  közzétették, a két ország közti külkereskedelmi forgalom meghaladta a 143 millió dollárt, ebből Szerbia 51,7 millió dollár értékben szállított ki árut, Fehéroroszország viszont 91,5 millió dollár értékben szállított Szerbiába, majdnem 50 százalékkal többet, mint 2017-ben.