2021. április 19., hétfő
MADRIDI KLÍMAKONFERENCIA

A felmelegedés hatásai súlyosabbak mint gondolták

ENSZ-főtitkár: Világszerte milliók kérik a vezetőket, hogy tegyenek többet a klímavészhelyzet ellen

Világszerte milliók, főként fiatalok kérik a vezetőket arra, hogy tegyenek többet a klímavészhelyzet ellen – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezménye 25. ülésének (COP25) tegnapi madridi megnyitóján. „Tudják, hogy ma kell a helyes útra lépnünk és nem holnap” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a december 13-áig tartó madridi konferencia lehetőséget ad az ehhez szükséges fontos döntések meghozatalára.

Mint mondta, az eddigieknél jóval ambiciózusabbnak kell lenni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésében, és frusztrálónak nevezte a változás lassú ritmusát főleg azért, mert mindehhez az eszközök és technológiák nagy része már rendelkezésre áll.

Pedro Sánchez üdvözli a konferenciára érkező Ursula von der Leyent (Fotó: AP via Beta)
Pedro Sánchez üdvözli a konferenciára érkező Ursula von der Leyent (Fotó: AP via Beta)

Bírálta a legnagyobb károsanyag-kibocsátó országokat (Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát) mivel elkötelezettségük elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez. „Ha sürgősen nem változtatunk életmódunkon, magunkat sodorjuk veszélybe” – jegyezte meg a szénfüggőség felszámolását is sürgetve.

Az ENSZ-főtitkár szerint a fejlődő országokban évente mintegy 100 milliárd dollárnyi összeget kell fordítani a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra és a káros hatások csökkentésére. Guterres beszámolt arról, hogy mintegy hetven ország kész fokozni nemzeti hozzájárulását a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Madrid a klímavészhelyzet elleni harc, valamint a párbeszéd fővárosa kíván lenni – mondta megnyitóbeszédében Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfő, aki szerint az emberen múlik, hogy helyreállítsa a maga által okozott környezeti károkat. Hangsúlyozta: a klímavészhelyzet elleni küzdelem bátorságot, elkötelezettséget, szolidaritást kíván és leginkább tetteket. „Nincs más alternatíva mint a cselekvés” – jelentette ki és hozzátette: ma már csak egy „maroknyi fanatikus” tagadja a klímaváltozást.

A konferencia megnyitóján Hoesung Lee, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke figyelmeztetett: a hőmérséklet növekedése fenyegetni fogja az emberiség létezését ezen a bolygón. Jelentéseik azt mutatják, hogy a felmelegedés hatásai sokkal súlyosabbak mint azt korábban gondolták. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali mérséklése elengedhetetlen a klíma stabilizálásához – mutatott rá.

A madridi klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát. Mintegy ötven állam- és kormányfő van jelen, csakúgy mint az EU intézményeinek vezetői, akik a megnyitót követően kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a klímacélokat. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a tanácskozáson elmondta: a jövő hónapban bemutatja a klímasemlegességi átmenetről szóló európai javaslatot.

A klímacsúcs alkalmából Madrid tartományban annyi fát fognak ültetni mint ahány résztvevője lesz a konferenciának, vagyis várhatóan több mint 25 ezret. Az esemény két hete alatt esténként a spanyol főváros több emblematikus épületét is zöld fénnyel világítják ki.