2024. április 26., péntek

Újra blokád alatt a Szerbiai RTV székháza

Egy év telt el az első 1 az 5 millióból tüntetés megszervezése óta

A kruševáci demonstrációt követően országszerte rendeztek megmozdulásokat, ma 52. alkalommal tüntettek Belgrádban. A menet a Bölcsészettudományi Egyetem előtt gyülekezett, majd a beszédeket követően elindult a Szerbiai RTV székháza felé.

Ezt megelőzően délután öt óra körül a Dveri mozgalom szimpatizánsai elzárták a szerb közszolgálati televízió bejáratát, így az ott dolgozók két órán át nem tudtak terepről tudósítani. A tüntetés szóvivői azt követelték, hogy az esti híradó vendége Borko Stefanović legyen, ugyanis a politikus elleni támadás miatt kezdődtek el az egy éve tartó demonstrációk. A másik követelésük arra vonatkozott, hogy a jövő hét folyamán a Dveri mozgalom vezetői a köztelevízió műsoraiban nyilvánosságra hozhassák álláspontjaikat.

A Szerbiai RTV székháza elől együtt haladtak tovább az 1 az 5 millióból tüntetés résztvevői és a Dveri mozgalom szimpatizánsai. A demonstráció a szerb kormány épülete előtt fejeződött.

Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes szerint a szerb köztelevízió elzárásával az ellenzék ismételten nyomást gyakorol a médiára. A Dveri mozgalom vezetői már egyszer kihasználták a tüntetőket arra, hogy saját céljaikat valósítsák meg, bizonyítva ezzel, hogy a média szerintük csak akkor szabad, ha az ő álláspontjaikat képviseli – hangsúlyozta Mihajlović.

– A demokratikus országokban elképzelhetetlen, hogy olyan tömörülés törekedjen hatalomra, amelyet nem támogatnak a polgárok. Ugyanígy megengedhetetlen az is, hogy bármilyen csoportosulás médiaházakat zárjon el vagy támadjon meg azért, mert szerinte a pártoknak joga van meghatározni, hogy mi szerepeljen a televíziók műsorain – áll a kormányfőhelyettes közleményében.

Mihajlović szerint az újságírók egyesületei is el fogják ítélni a médiára való nyomásgyakorlás kísérletét.