2024. április 26., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Amama egész héten lázasan készült advent első vasárnapjára. Gyönyörű lila színű koszorút készített, és már alig várja, hogy meggyújtsa rajta az első gyertyát, amivel megkezdődik a karácsony előtti várakozás időszaka.

Jókor jön ez az adventi időszak, Tegyula – sóhajta az öreglány –, épp ideje egy kicsit elcsendesülni, és megnyílni magunk és mások felé.

Ugyan már, miről beszélsz, Tematild?! – hörtyene fel atata. – Emlékezetkihagyásod van?! Tán csak nem kezdődő Alzheimer-kórban szenvedsz?! Hiszen ez az év legőrültebb időszaka! Mindenki rohan! Az áhított családi idill csak a reklámokban valósul meg. Ott mindenki boldog és kiegyensúlyozott, nálunk meg mindvégig mindenki sík ideg.

Biztos éppen a hírverések miatt – mondá amama. – Az emberek látják, hogy az ünnepnek milyennek kellene lennie, s mivel közel sem olyan, ezért idegesek lesznek.

Túl nagyok az elvárások önmagunkkal és egymással szemben. Úgy kellene élni, ahogy nekünk a legjobban megfelel – nyugtázá bölcsen a fater –, nem pedig ahogy a fogyasztásra ösztönző propaganda diktálja, no meg ahogy káo a zomzédok, rokonok, munkatársak élnek, mert azok se úgy élnek, ahogy láttatják, nem ám! Színház az egész világ!

Lehet, hogy így van, de a zomzéd Zacsekékhez hasonlóan egy wellness-hétvégét én is bevállalnék – jegyzé meg halkan a muter.

Meglesz, Tematild – biztatá őt a fater. – Az a fontos, hogy együtt vagyunk.

Igazad van – mondá beletörődötten amama. – A magányosok és az egyedül élők ilyenkor a legdepisebbek.

Ugye?! – kiálta föl az öreg. – Egészségügyi megfontolásból támadást kellene indítani a marketingipar ellen! Ne mutogassanak itt nekünk csini anyukákat meg délceg apukákat mosolygós gyerekekkel meg jól fésült kutyussal, mert rosszulesik!

Konkrétan, mi esik rosszul, Tegyula? – kérdé amama, és azzal a szikrákat vető tekintetével atatára néze. – Netán a csini anyukák látványa?

Ugyan, Tematild – mondá neheztelőn a fater. – Azt szerettem volna mondani, hogy egy álomvilágot varázsolnak elénk, amiért aztán az emberek éjt nappallá téve gürcölnek, ahelyett hogy élveznék saját életüket a szeretteik társaságában. És olyan hangos ez a reklámhadjárat a tévében, mintha háború közelegne. Karácsonyig ezek meg nem állnak! Azt sulykolják beléd, hogy ha nem veszel a szeretteidnek fejenként legalább százeurós haszontalanságot, te egy zéró vagy! Nulla! Lúzer! Szégyelld magad!

Jól van, jól van, Tegyula – csitítá az öreget a muter –, azért nem kell annyira elvetni a sulykot. Én már annak is örülök, hogy túl vagyunk ezen az árleszállítós Black Fridayen.

Ja! Ami még vasárnap is tart – bólogata a fater. – Ez esetben is nagyobbak a leárazások a reklámokban, mint a boltokban.

Érdekes, hogy a fekete péntek az idén november 29-re esett – jegyzé meg amama. – Kislánykoromban nálunk mindig ezen a napon vágtuk a disznót.

Nemcsak nálatok, Tematild – lelkesede be a fater –, hanem mindenhol. A jajcei elvtársak ünnepnapja valamikor fekete nap volt a sertéseknek! Ma már nincsenek is rendes disznótorok. Egyrészt, mert az emberek már nem igénylik annyira a jó májast és töpörtőt, másrészt meg még ez az enyhe idő sem engedi. Vajon ez is a globális felmelegedés következménye lehet?! Nem tudom, de minden olyan lagymatag lett. Én nézni sem bírom, amikor meglett férfiember, ahelyett, hogy kezébe venné a bicskát, és szelne magának egy nagydarab szalonnát meg kenyeret, tejbe áztatott zabpelyhet eszeget. A világ megérett a pusztulásra!

Jól van, Tegyula – nyugtatá atatát az öreglány –, nem kell mindent ennyire a szívedre venned. A világ meg jobban teszi, ha most még nem pusztul el! Nem fenyegetésként, de azt hallottam, hogy hamarosan még jobban fogunk élni, mint eddig.

Tudod, Tematild – mondá rezignáltan az öreg –, azoktól, akik ilyeneket mondanak, meg kellene kérdezni, hogy a MI alatt kire gondolnak: magukra, vagy netán miránk is. Egyébként pedig a jólét sok esetben hozzáállás kérdése is – és hogy alátámassza bölcs meglátását, atata elmeséle egy röpke tanmesét.

Az optimista és a pesszimista az utcán sétálnak, és az életszínvonalról beszélgetnek.

Ennél már nem lehet rosszabb – mondja a pesszimista.

Mire az optimista:

Lehet, lehet.

Nos, Tegyula – így amama –, és hozzád melyik áll közelebb: az optimista vagy a pesszimista szemlélet?

Én mindig a teljes valójában nézem a világot, Tematild – fogalmaza körmönfontan az öreg –, úgyhogy realistának mondanám magam.

Tehát pesszimista vagy – állapítá meg amama –, pedig tudósok bizonyították, hogy az optimisták tovább élnek.

Ugyan, hagyjál már, Tematild, ezekkel a tudományos kutatásokkal, meg ezzel a majd lesz valahogy-féle filozófiai nézettel! – fortyana fel atata. – Igen, az optimisták tovább élnek, az életcél megléte elhalasztja a halált, meg azok, akik gyorsabban sétálnak, hosszabb életűek. És azt hallottad-e, hogy a brit tudósok bebizonyították, hogy nincsenek is brit tudósok?!

Komolytalan van, Tegyula – legyinte amama.

Nem is vagyok – hízelege a fater. – De ha tényleg azt gondolod, hogy pesszimista vagyok, akkor elviszlek karácsonyra Puolankába.

Az meg hol van?! – kérdé megrökönyödve amama. – És miért pont oda?

Az egy város Finnországban – magyaráza atata –, és ez a legpesszimistább település a világon, minden évben megszervezik a pesszimizmus fesztiválját.

Nahát! – csodálkoza amama. – Pedig minden felmérésben Finnország számít a legboldogabb országnak a világon.

Az ottaniak biztos így lázadnak – vélekede atata. – Tudod, az öltönyös-kosztümös szülők gyerekéből rendszerint punk lesz, a hippi szülők kölke pedig már a középiskolába is simicipőben jár, meg nyakkendőt köt, vagy állig begombolkozik, mint egy apáca, így zúgolódik tróger szülei ellen.

Na és tudod-e, vajon mi mindent csinálhatnak a résztvevők ezen a borúlátó fesztiválon? – kérdé az öreglány.

Biztos borongós zenét hallgatnak, amitől elkomorodnak – rögtönöze a fater –, meg különböző tréningeken vesznek részt, amelyeken arra edződnek, hogy elviseljék a Föld pusztulását, a kilátástalan jövőt meg a zomorú sorsukat.

Ehhez nem kell Finnországba utazni, elég elmenni a falusi nők klubjába – mondá amama –, ott is efféle tréning zajlik minden este, mindenki elregéli zomorú sorsát, hogy ő milyen áldozatot hozott azért a haszontalan férjéért meg a hálátlan gyerekeiért, pedig bezzeg másképp is leélhette volna az életét. És szólóban elpityeredik. A többiek pedig, kissé halkabban, kórusban pityeregnek vele.

Ha majd északon jártok, megkereshetnénk a Lappföldön élő Joulupukkit, közismert nevén a Mikulást! – szóltam közbe. – És megkérdezhetnétek tőle, mi hosszú életének a titka.

Hamarosan eljön, és te is megkérdezheted tőle – lelkesede amama.

Nekem nem kell megkérdeznem – jegyzé meg a fater magabiztosan –, én tudom: az a titka, hogy évente csak egyszer jár emberek közé.

Ejnye, Tegyula! – méltatlankoda amama. – Néha azért el kell járni emberek közé. Látod mennyi ismerőssel összefutottunk a héten a Desiré színházi fesztiválon Zabadkán.

Ne is mondd, Tematild – méltatlankoda az öreg –, annyi ember összejött csak azért, hogy megnézze azt a két szerencsétlen török artistát, akik bő fél órán át egy hűtőszekrényt lökdöstek egymásnak ide-oda.

A produkciójukat mozgásszínháznak hívják, Tegyula – világosítá fel atatát amama.

Mozogni ugyan mozogtak – hagyá jóvá az öreg –, bár uopste nem értem, miért volt szükség ekkora felhajtásra egy üres frizsider körül. Zegényeket nem értesítették, hogy itt már jobban élünk?

Pistike, a reklámok réme