2024. április 26., péntek

Hatvanöt éves a Bölcsészettudományi Kar

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara pénteken ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. Az ünnepi műsor keretében megjutalmazták a legjobb fiatal kutatókat, valamint köszönő okleveleket adtak át a partnerintézményeknek. A program keretében két kiállítás nyílt. Az egyik a kar kezdeti időszakát mutatta be az egykori sajtó alapján, a másikon pedig az érdeklődők Nyitott ajtók: ezt még eddig nem látták címmel az itt tanulmányozott nyelveken íródott értékes könyveket nézhették meg, amelyeket a könyvtár állományában őriznek, és más alkalommal nem hozzáférhetőek. Ezt követően a Szláv Tanszék szervezésében dr. Jelka Matijaševićnek, a Kar nyugalmazott egyetemi tanárának könyvbemutatóján vehettek részt a vendégek. Az ünnepélyes megnyitó végén arany diplomát adtak át azoknak az egykori hallgatóknak, akik 1969. és 1974. között diplomáztak a bölcsészkaron.

– Már hatvanöt éve ez az intézet komoly társadalmi és kulturális jelentéssel bír, mind anyagi mint pedig szellemi szempontból. Úgymond itt található a kultúra gravitációs pontja, a kultúra és a művelődés nélkül nehéz lenne megélni, és ezt tiszteletben kell tartani – mondta dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár.

Dr. Toldi Éva, a Magyar Tanszék vezetője elmondta, a karon belül kiváló az együttműködés.

– A Magyar Tanszék is egyike a kisebbségi tanszékeknek. Mi a húsz hallgatókkal kitüntetett helyen szerepelünk, kiváló és nagy könyvtárunk van, valamint része vagyunk a kar életének. A tanszékünk idén ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját, már akkor is elmondtuk, hogy nem csak magyartanár-képzésre ad lehetőséget nekünk a kar, azon belül pedig a tanszék, hanem tulajdonképpen lefedjük a kulturális élet minden területét – hallottuk a tanszékvezetőtől.

A Bölcsészettudományi Kar, akár a Mezőgazdasági Kar is, 1954-ben alakult meg. Együtt képezték azt a magot, amelyből hat év múlva kifejlődött az Újvidéki Egyetem. A Kar gyorsan fejlődött, kezdetben hat tanszékkel működött, ma azonban már17 tanszékkel és 20 központtal rendelkezik. A BTK megalakulásától kezdve nagy hangsúlyt fektet a környező, valamint a többi európai és a világ egyéb országaival kialakított nemzetközi kapcsolatok ápolására. A nemzetközi csereprogramok keretében a 2008/2009. tanévtől kezdve a Karra 764 külföldi hallgató, tanár és nem tanári állásban foglalkoztatott dolgozó látogatott el. Ezenfelül a kar 540 munkatársa és hallgatója járt a partner egyetemeken, amelyek száma ma már meghaladja a hatvanat.