2024. április 26., péntek

Gyakorlati oktatás szabályos keretek közt

A duális oktatásról tanácskoztak Szabadkán

Szabadka Város Szociális és Gazdasági Tanácsának szervezésében kedden kerekasztal-megbeszélést tartottak, amelynek fókuszában a duális oktatás helyi gazdaságban játszott szerepe állt. A rendezvényen jelen voltak a duális oktatásban érintett oktatási intézmények, vállalatok, cégek, valamint a Regionális Gazdasági Kamara, illetve a helyi önkormányzat képviselői. A tanácskozáson minden résztvevő elmondhatta meglátásait a duális oktatással kapcsolatban, valamint szó esett az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatokról, ugyanis ezen oktatási rendszert hivatalosan szeptember elseje óta alkalmazzák.

A tanácskozást követően több résztvevő tapasztalatait is hallhattuk.

Valentina Ilić, a Szerbiai Oktatási Szakszervezet elnöke elmondta, hogy az általa vezetett szakszervezet a kezdetek óta részt vesz a duális oktatási rendszer kialakításában, és ők elsősorban a tanügyben dolgozók érdekeit tartják szem előtt.

– A mai megbeszélésen a gyakorlati oktatásban részt vevő tanárok helyzetére igyekeztünk felhívni a figyelmet, arra kerestük a választ, hogy a gyárakban dolgozó szakemberek milyen körülmények között folytathatnak pedagógiai tevékenységet, illetve hogy elegendő-e számukra egy negyven órás továbbképzés. Emellett azt a témát is igyekeztünk körüljárni, hogy vajon az iskolákban vannak-e olyan oktatók, akiket technológiai felesleggé váltak a duális oktatás bevezetése miatt. Ugyanakkor meglátásunk szerint a duális oktatásban részt vevő diákok státusát is meg kell határozni, hogy ne úgy tekintsenek rájuk mint olcsó munkaerőre. A mai tanácskozás lehetőséget nyújtott arra, hogy a rendszerbe bekapcsolt minden résztvevő rámutasson azokra a gyakorlati problémákra, amelyekre szeptember elseje óta felfigyeltek – fogalmazott Valentina Ilić, akitől azt is megtudtuk, hogy megfigyeléseik szerint egy-egy terület gazdasági fejlettsége nagyban meghatározza azt, hogy a duális oktatás milyen módon tud megvalósulni.

Nikola Matković, a szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola igazgatója elmondta, hogy a duális oktatás bevezetése határozott jogi kereteket ad a korábban is alkalmazott gyakorlati oktatásnak.

– A duális oktatás elsősorban a gazdasági szereplők és az iskolák közötti együttműködésre gyakorolhat pozitív hatást. Az oktatási intézmények és a különböző cégek közötti kapcsolat gyakorlatilag nem sokat változott az új oktatási rendszernek köszönhetően, viszont jogi szempontból sokat jelent, hisz az új szerződésekben például az is szerepel, hogy egy-egy cégnek milyen munkakörülményeket kell biztosítania, milyen munkagépekkel kell rendelkeznie, hogy rendelkeznie kell megfelelő képesítésű szakemberekkel, akik a diákok mentorai lesznek, illetve a munkavédelem tekintetében is meg kell felelniük az előírásoknak – mondta Nikola Matković.

Bagi János, a Regionális Gazdasági Kamara oktatási részlegének titkára nyilatkozatában elsősorban a munkaadók szerepét hangsúlyozta. Mint mondta, azok önállóan dönthetnek arról, hogy részt kívánnak-e venni a duális oktatási rendszerben, és hogy hány és milyen szakirányú diákkal tudnak együttműködni. Szabadkán négy középiskola 240 diákja kapcsolódott be a duális oktatási rendszerbe, míg a gazdasági szereplők száma meghaladja a hetvenet, és ez utóbbi szám a jövőben emelkedhet is.

A keddi rendezvényen a helyi önkormányzat több tanácsosa is jelen volt. Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja újságírói kérdésre elmondta, hogy a város törekszik arra, hogy egy olyan gazdasági környezetet hozzon létre, amelyben megmaradnak a régi munkahelyek, ugyanakkor újak is nyílnak, és az ilyen kerekasztal-beszélgetések rámutathatnak azokra a kihívásokra, amelyeknek ennek érdekében eleget kell tenniük.