2024. április 26., péntek
ALBÁNIAI FÖLDRENGÉS

Sekély fészek = komoly rombolás

Számos épület megrongálódott, több összedőlt a tegnap hajnali 3,54 perckor bekövetkezett albániai földrengésben. Az elemi csapásban 18-an meghaltak, több mint hatszázan megsérültek. A 6,4-es erősségű rengés epicentruma Tiranától 30 kilométerrel nyugatra, Thumana településnél volt.

A rezgés fészke (hipocentruma) 20 kilométeres mélységben volt, azaz sekély rengésről van szó, ezért is nagy a felszíni rombolás. Tudni kell, hogy minél mélyebben van a rengés fészke, annál kisebb a felszíni kilengés mértéke, és fordítva, ha sekély, akkor nagyobb károk keletkezhetnek. Harminc év óta ez volt a legerősebb földrengés Albániában.

Az elsőt több, 5,1 és 5,4-es erősségű utórengés követte, 10,19 perckor pedig Bosznia-Hercegovinában, Nevesinjétől 11 kilométerre délnyugatra jegyeztek fel egy 5,4-es erősségűt. Ennek mélységét a szeizmikus aktivitásokat kísérő m.emsc.eu. honlap 10 kilométeresre tette. A földmozgást a térség országaiban mindenütt érezték.

Több ország, közöttük Görögország, Észak-Macedónia, Románia és Törökország is bejelentette, hogy mentőalakulatokat, tűzoltókat és orvosokat küld a földrengés sújtotta térségbe. Az EU szintén segítséget ajánlott fel katasztrófa-elhárítási rendszerén keresztül.