2024. április 26., péntek

Újabb utakat és utcákat újítanak fel

Pásztor István a közműfejlesztésről és a migrációs válságról is beszélt

A VMSZ elnöke a rádióműsorban az elmúlt napok kémbotrányáról is beszélt, megjegyezve, hogy az ügyről nem tud többet, mint az átlagolvasó. Hozzátette, a hírszerzés egyidős az emberiség történetével, s bár idővel változnak a módszerek, ma már minden ország nagykövetsége az országa képviseletén túl – gazdasági, kulturális, biztonságpolitikai – információkat is gyűjt.

A migrációs válságról beszélve kétségét fejezte ki, hogy a 2015-ös állapot megismétlődne, és hozzátette, a válság megoldásának kulcsa Törökországban van. Az elmúlt napok gondjaival kapcsolatban megjegyezte, mivel a boszniai útvonalak nehezebbek lettek, a csempészek újból Szerbiát vették célba. Kiemelte, a rendőrség feladata a Magyarkanizsán, Horgoson, Martonoson, Szabadkán és az érintett egyéb településeken élők biztonságának szavatolása.

– Szabadkán a minap a rendőrök szállították a helyi befogadóközpontba az illegális bevándorlókat. Magyarkanizsán járőrszolgálat működik, megpróbálják felszámolni az illegális sátortáborokat. Az illetékesek levelet írtak Nebojša Stefanović belügyminiszternek, hogy növeljék a rendőri jelenlétet Magyarkanizsán és a környező településeken. Elemi érdekünk, hogy a saját polgárainkat megvédjük. Nem vagyunk idegengyűlölők, de balgatagok sem lehetünk. Elfogadjuk, hogy valakinek másfajta elképzelése van a jövőjével kapcsolatban, de akkor annak megvannak a szabályai. Mi sem mindenen átgázolva haladunk át a határon, hanem útlevéllel szépen beállunk a sorba – számolt be Pásztor István, majd reményét fejezte ki, hogy a magyarországi határzár rábírja a migránsokat a további próbálkozások feladására.

A nagy léptékű közműfejlesztésekről beszélve megjegyezte, az állam egy gyorsforgalmi út kiépítését tervezi Béreg (Zombor) és Nagykikinda között, amit előreláthatólag 3-4 év múlva kezdenének meg. A szakasz Béreget, Zombort, Kúlát, Verbászt, Szenttamást és Óbecsét kötné össze Törökbecsével és Nagykikindával.

– A térség közlekedését jelentősen megkönnyítené ez az út, amely egyébként régen már létezett: ez volt az úgynevezett régi vásári út. Emellett tárgyaltunk több helyi út és utca rendezéséről, mintegy 550 millió dinár értékben. Ezeket a fejlesztéseket a következő hónapokban már megkezdenék. Egyeztettünk arról is, hogy a következő években egy nagy állami útfejlesztési projekt keretében – ez a bizonyos 5000 km út elnevezésű nagy projekt – melyek a vajdasági magyarok számára is fontos útfejlesztések. Ennek az összértéke megközelítőleg 7,5 milliárd dinár – nyilatkozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádiónak.

A VMSZ elnöke Szerbia EU-csatlakozásával kapcsolatban kiemelte, az ország felkészültebb az uniós tagságra, mint ahogy a tárgyalások jelenlegi állása ezt mutatja, azonban hogy ez milyen ütemben fog haladni, az kizárólag politikai döntés kérdése.