2024. április 26., péntek

Tokió kiáll Hongkong jelenlegi státusza mellet

Hongkong csak az "egy ország, két rendszer" elve mentén maradhat sikeres - szögezte le Abe Sindzó japán miniszterelnök Vang Ji kínai külügyminiszterrel Tokióban tartott megbeszélése során hétfőn.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő a találkozót követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Tokió különlegesen fontos partnerként tekint Hongkongra, és szintén felhívta a figyelmet Hongkong különleges státuszának a fontosságára.
A vasárnap tartott hongkongi helyhatósági választásokkal kapcsolatban, amely a demokráciapárti jelöltek elsöprő sikerét hozta, hétfőn Tajvan is leszögezte: az eredmények azt mutatják, hogy Hongkong elkötelezte magát a szabadság mellett.
Ting Jun-Kung tajvani elnöki szóvivő felszólította Pekinget és a hongkongi kormányzatot, tartsák tiszteletben a nép akaratát.
Hongkongban immár hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, és mára a várost irányító, Peking párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá szélesedett. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be, de már többször éles lőszerrel is lőttek tüntetőkre.
Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.