2024. április 26., péntek
RÁKÓCZI SZÖVETSÉG

Kiosztották a beiskolázási ösztöndíjat

A zentai Művelődési Házban ünnepélyes keretek között adták át a magyarul tanuló elsős diákoknak a Rákóczi Szövetség iskolakezdési ösztöndíját.

Zentán száztizennyolc kisdiák vette át az ösztöndíjat (Fotó: Gergely József)

Zentán száztizennyolc kisdiák vette át az ösztöndíjat (Fotó: Gergely József)

Az eseményt megtisztelte jelenlétével De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja, Sullivan Ferenc és Bálinger Péter, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatársai, Perpauer Attila, Zenta község művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagja, valamint Homolya Ákos, a Rákóczi Szövetség zentai szervezetének elnöke.

Az egybegyűlteket Perpauer Attila köszöntötte, aki elmondta, hogy ezúttal nemcsak a szórványban élők, hanem minden magyar nyelven tanuló elsős kisdiák részesül a támogatásban, és hogy a zentai átadási ünnepséget megelőzően Keviben, Tornyoson és Felsőhegyen is minden elsős diák kézhez kapta a tízezer forint ösztöndíjat. De Negri Ibolya arról beszélt, hogy az MNT évek óta együttműködik a Rákóczi Szövetséggel, és együttesen arra törekednek, hogy minél több magyar család a magyar tannyelvű oktatást válassza gyermeke számára, majd hozzátette, ezúttal 1313 vajdasági magyar elsős kap beiskolázási ösztöndíjat.

Sullivan Ferenc a Rákóczi Szövetség múltjáról és jelenéről szólva elmondta, hogy végtelen a magyar kultúra iránti elkötelezettségük, és minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a határon túli magyar oktatási intézmények megmaradjanak. Kiemelte, az MNT közreműködése nélkül az ösztöndíjak átadása nem valósulhatna meg. Végezetül úgy fogalmazott, hogy erre a tízezer forintra ne csak úgy tekintsenek, mint pénzre, hanem lássák meg benne azt a társadalmi összefogást is, amelynek révén a Rákóczi Szövetség ezt biztosítani tudta, hiszen országszerte nagyon sok támogatást kaptak hozzá.

Az ünnepség folytatásában Galusz Áron kisdiák verssel, Szeles Veronika pedig népdalokkal lepte meg a közönséget, majd az esemény fénypontjaként Sullivan Ferenc és Bálinger Péter átadták a gyerekeknek és szüleiknek az iskolakezdési ösztöndíjat.