2024. április 26., péntek

Három kihagyott meccslabda

Szerbia párosa három meccslabdát hagyott ki az oroszok elleni negyeddöntőben a Davis-kupa madridi tornáján, így kiesett. Novak Đoković és Viktor Troicki vívta a döntő csatát, és a döntő játszma rövidítésében a meccslabdák sorozata sem volt elegendő a győzelemhez, így az elődöntőben az oroszok játszhatnak Kanadával.

Đoković és Troicki nem tudott élni a lehetőséggel (Fotó: Beta/AP)

Đoković és Troicki nem tudott élni a lehetőséggel (Fotó: Beta/AP)

Lehetséges, hogy Nenad Zimonjić kapitány eltöprengett azon, hogy az első meccsen vajon Filip Krajinovićot vagy Dušan Lajovićot szerepeltesse, végül a zombori mellett döntött, talán abból az elgondolásból, hogy a csapat győzelme esetén Filip versenyritmusban maradjon a Kanada elleni összecsapásra. Alighanem mindegy volt, hisz a kiváló formában levő orosz Andrej Rubljovnak egy óránál is kevesebb idő kellett a győzelemhez, így a rivális jutott vezetéshez.

Novak Đoković, mint általában, nem sokat bajlódott Karen Hacsanovval, akit a tavalyi párizsi teremtorna döntőjének kivételével rendre legyőzött, így a döntés a párosokra maradt, amelyben Tipsarević helyett Troicki partnereként Đoković játszott. Az első játszmában a szerb leadta a 3:1-es vezetést, a második pedig ideges hangulatban folyt Novakék többszörös tiltakozása miatt az állítólagos vitás bírói döntések ellen. A 3:1-es vezetést ekkor sem sikerült megőrizni, de összejött még egy break az egyenlítéshez, majd a döntő játszma rövidítésében – Troicki két szarvashibájával segítve – az oroszok mellé pártolt a szerencse.

Az első elődöntős Kanada lett az ausztrálok feletti 2:1-es győzelemmel. Harmadszor is a ranglistán 150. Vasek Pospisil volt a kanadaiak hőse. Miután a csoportban nyert Fognini és Opelka ellen, a kanadai felülmúlta az ausztrál John Millmant is, aki a sérült Nick Kyrgios helyén kapott játéklehetőséget. Pospisil a párosban is döntő szerepet vállalt, előzőleg pedig a két fiatal tehetség rangadóján Alex de Minaur három játszmában nyert Denis Shapovalov ellen.