2024. április 26., péntek

Latin-Amerika ritmusai és rítusai

Miskei Edina angoltanár, jógaoktató hangulatos ismeretterjesztő előadása Zentán

Majer István teológiadoktor szerint az utazás az embert érleli, sokoldalúvá köszörüli, hiszen felséges, ha az ember egy időre minden baját otthon hagyja, és külföldön kiszellőzteti magát, mert elméje kiderül, szíve fogékonyabbá lesz minden örömre.

Miskei Edina a zentai ismeretterjesztő előadásán (Horváth Zsolt felvétele)

Miskei Edina a zentai ismeretterjesztő előadásán (Horváth Zsolt felvétele)

Mindezt Miskei Edina zentai angoltanár és jógaoktató is megtapasztalta, aki az elmúlt hónapokat Közép- és Dél-Amerikában töltötte. Az ott szerzett élményeit és tapasztalatait ecsetelő, színes és hangulatos előadását szerda este a zentai BeeHome Közösségi Ház közönsége is nagy érdeklődéssel hallgatta. Edina eleinte csak Peruba szeretett volna eljutni, mivel régóta vonzotta ez az ország, de utazása jóval hosszabb és kalandosabb lett, mivel először Mexikóba látogatott, majd Guatemalában folytatta utazását, ahol három hónapot és nyolc napot töltött el. Ezt Panama követte, ahol három hónapig tartózkodott, és ott egyebek között részt vett a Tribal Gathering rendezvényen, amely a világ minden táján élő törzsek képviselőinek a találkozója. Edina a rendezvényt követően önkéntesként részt vett a fesztiválfalu lebontásában és a természet eredeti állapotába való visszaállításában. A fiatal világutazó ezt követően Kolumbiába utazott, ahol úgyszintén három hónapig maradt, majd az Amazonas folyón hajózva Peruba is eljutott, ahonnan öt napra Bolíviába is ellátogatott.

Az előadás során a jelenlévők Edina tolmácsolásában megismerkedhettek az általa meglátogatott országokban élők mindennapjaival, szokásaikkal, élelmiszereikkel, öltözködésükkel, és az előadó azt is elmondta, hogy utazásai során egyebek között azzal is szembesült, hogy mennyire el vagyunk kényeztetve itt, Európában, hiszen azok a dolgok, amelyek nálunk teljesen hétköznapiak, és természetes velejárói az életünknek, Latin-Amerika egyes országaiban a legtöbbek számára elérhetetlen luxuscikkek. Edina kiemelte továbbá azt is, hogy az utazásai során ő maga is komoly személyiségfejlődésen ment át, éppen ezért mindenkinek ajánlja, hogy éljen a kínálkozó lehetőségekkel, és menjen el világot látni, más kultúrákat megismerni. Az előadás során a jelenlévők megismerkedhettek az Edina által bejárt országok illataival és ízeivel is.

A zentai BeeHome Közösségi Ház ismeretterjesztő rendezvényei Zenta község önkormányzata és a TM-People International Kft. támogatásával valósulnak meg.