2024. május 5., vasárnap

A népi iparművészet legjobbjai a VMMI-ben

Minősített népi iparművészeti alkotások kiállítása nyílt Zentán

Október 18–19-én másodszor szervezett a Hagyományok Háza vajdasági hálózata a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen népi iparművészeti zsűrizést Zentán. Az itt minősített tárgyakból rendezett kiállítás megnyitójára került sor csütörtökön a VMMI oszlopcsarnokában, amely ez alkalommal zsúfolásig megtelt. A szakzsűri tagjai – Terényi Gyöngy, Szathmári Ibolya, Nagy Gyöngyi, Nagy Mária, F. Tóth Mária, Csupor István és Jókainé Gombosi Beatrix – a részt vevő 40 alkotó 168 beküldött munkájából 32 darabot minősített hagyományos mesterremeknek, 60-at hagyományos míves terméknek, 7-et modern mesterremeknek, 19-et modern míves terméknek, 15-öt ajándéktárgynak, és csupán 35-öt utasított el.

Az eseményen a vendégeket Nádi Karolina, a VMMI munkatársa köszöntötte, őt követően pedig Vázsonyi Csilla néprajzkutató, a VMMI könyvtárosa számolt be a zsűrizés eredményeiről. Örömét fejezte ki afelett, hogy az Intézet oszlopcsarnoka ezúttal kicsinek bizonyult eme sok-sok gyönyörű tárgy befogadására, és hogy a mennyiséggel párhuzamosan idén növekedett a minőségi munkák száma is. Elárulta, idén katalógust készülnek megjelentetni a kiállításon szereplő alkotásokról, hogy maradandó dokumentum készüljön róluk.

A megnyitót Lepár Krisztina népdalénekes tette még színesebbé fellépésével. Az esten jelen lévő alkotók megkapták a zsűrizésen készült jegyzőkönyvet, az alkotásuk fotóját és a Páva-védjegyet.

A kiállítás 2020. január 31-ig látogatható munkanapokon 8.00 és 15.00 óra között, megbeszélés szerint pedig más időpontban is.