2024. április 26., péntek
BRIT VÁLASZTÁSI KAMPÁNY

A Labour új Brexit-alkut és népszavazást ígér

A Munkáspárt új megállapodást kíván kötni az EU-val a Brexit feltételrendszeréről, és ezt népszavazásra bocsátja – áll tegnap ismertetett választási programjában. A 107 oldalas, Ideje az igazi változásnak című dokumentum, amelyet Jeremy Corbyn, a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje mutatott be a párt Birminghamben tartott választási nagygyűlésén, úgy fogalmaz: ha a Munkáspárt kormányra kerül a három hét múlva esedékes előrehozott parlamenti választáson, „sutba dobja” a konzervatív párti kormány által kötött, mélységesen elhibázott Brexit-megállapodást.

Jeremy Corbyn a 107 oldalas, Ideje az igazi változásnak című választási programot lobogtatja a Munkáspárt Birminghamben tartott nagygyűlésén (Fotó: AP via Beta)

Jeremy Corbyn a 107 oldalas, Ideje az igazi változásnak című választási programot lobogtatja a Munkáspárt Birminghamben tartott nagygyűlésén (Fotó: AP via Beta)

A hipotetikus Labour-kormány által kötendő új megállapodás alapján az Egyesült Királyság széleskörű vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, és szoros szabályozási harmonizációt alakítana ki az Unió egységes belső piacával. Az új egyezményt jogilag kötelező erejű népszavazásra bocsátanák, és a referendum szavazólapján szerepelne az a választási lehetőség is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. A Munkáspárt mindezt a kormányalakítás utáni első hat hónapban szeretné véghezvinni.

A programban nem szerepel ugyanakkor, hogy a népszavazáson az új Brexit-megállapodás vagy a további brit EU-tagság mellett kampányolna, és az erre vonatkozó kérdésre Corbyn sem adott egyértelmű választ. A Labour vezetője szóban is megerősítette: bárhogy döntsenek a brit választók a referendumon, azt a munkáspárti kormány végrehajtja.

A választási program szerint azonban az sem jelentheti a mostani állapotok változtatás nélküli elfogadását, ha a britek az új népszavazáson úgy döntenek, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja. Ebben az esetben a munkáspárti kormány meghirdetné az EU radikális reformjának programját, különös hangsúlyt fektetve az éghajlati vészhelyzet és az adóelkerülés kezelésére, valamint a megszorító politika és az egyenlőtlenségek felszámolására.

A választási programban szerepel az is, hogy a munkáspárti kormány automatikusan biztosítaná az Egyesült Királyságban élő külföldi uniós állampolgároknak a további tartózkodási és munkavállalási jogot, véget vetve a jelenlegi kérvényezési kötelezettségnek.