Csónakokkal próbálnak átjutni a Tiszán

Magyarkanizsa községben pillanatnyilag kevesebb bevándorló tartózkodik, mint az elmúlt napokban

j

2019. november 21., 09:09 >> 2019. november 21., 10:09

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Felkavarta a csend városának nyugalmát és megbolygatta a kedélyeket az, hogy napokkal ezelőtt egyre több migráns jelent meg Magyarkanizsa központjában, ráadásul a Népkertben, illetve az Idea áruház melletti erdős területen is többen tanyát vertek.

Saját elmondásuk szerint szeretnének minél előbb továbbhaladni (Csubrilo Zoltán felvétele)

Saját elmondásuk szerint szeretnének minél előbb továbbhaladni (Csubrilo Zoltán felvétele)

Az önkormányzat berkeiben gyorsan reagáltak, és létrehozták a válságstábot, amelynek feladata, hogy amennyire csak lehet, hozzájáruljon ahhoz, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat. Fogós kérdés, hogy mennyire lehet meg a biztonságérzet, amikor mind több bevándorló jár-kel a Fő utcán. Egyesek biciklivel közlekednek, mások a melegedés érdekében a Vigadónál tüzet gyújtanak, a gyógyfürdő tőszomszédságában. Érthető a felajzott kedélyállapot, mint ahogyan az is, hogy mindehhez felsőbb szintű megoldásra lenne szükség. Négy évvel ezelőtt az igencsak későn érkezett meg, így teljesen elözönlötték a város központját, mire sikerült kialakítani számukra egy sátortábort a vásártéren. Most egyelőre nincsenek annyian, sőt – ahogyan azt Lackó Róbert, a magyarkanizsai helyi közösség elnöke, a válságstáb koordinátora elmondta – szerdán kevesebben voltak, mint az azt megelőző napokban.

– A szerda reggeli helyzet azt a képet mutatja, hogy kevesebben vannak, viszont jó néhány helyen még el vannak húzódva az eső miatt. Intézkedtünk, hogy a parkban lévő Pagodát is zárják le, hiszen már oda is bementek. Két-három sátorozót az Idea mögüli parkból nemrég küldtek el a rendőrök. Martonoson van egy öt-hat fős csapat, velük is foglalkozunk már. Sajnos, úgy tűnik, a martonosi rész egyelőre nyitottabb téma, hiszen próbálkoznak a Tiszán átjutni különféle módszerekkel, persze csónakokkal. Jelenleg azzal foglalkozunk, hogy azokat az embereket megkeressük, akik ezzel foglalkoznak a Tisza-part mentén. Egyetlen eszköz van jelenleg a kezünkben, hogy ellehetetlenítsük számukra az itt-tartózkodást. Szomorú dolog ez, emberekről van szó, viszont nem mi hívtuk ide őket, ez egyértelmű. Várjuk a segítséget a belügyi szervektől, hogy közreműködjenek az emberállomány bővítésében. A hétvégétől kezdve pedig mi is szervezünk őrjáratot Magyarkanizsa belterületén, profi emberekkel, akik garantálni tudják a lakosok részére a biztonságot – mondta el Lackó Róbert, akitől megtudtuk, a cél, hogy a szabadkai befogadóközpont felé vegyék az irányt, ne maradjanak a magyarkanizsai községben.

– Igazán hatékonyan akkor tudunk fellépni, amikor már az emberállomány is bővül, akár már pár napon belül kis eredményekkel szolgálhatunk – hangsúlyozta Lackó Róbert, hozzátéve, az elmúlt napokban számtalan téves információ is szárnyra kapott, mint például az, hogy a gyógyfürdőbe járnak tisztálkodni, ezért arra kérte a lakosokat, hogy forduljanak a rendőrséghez, vagy a Facebookon is jelezhetik észrevételeiket a MigránsInfo Magyarkanizsa csoportban, amely szombattól él majd. Horgoson két emberrel járőröznek, Martonosra és Magyarkanizsára négy emberrel jut több, ugyanakkor a rendőrség részéről is számítanak erősítésre.

Ottjártunkkor a Pagodánál kartonpapírokon feküdtek a szakadó esőben a mezítlábas, három-négy éves gyerekek, néhány huszonéves nő, de túlnyomórészt fiatal férfiakkal lehetett találkozni, legfeljebb tízfős csoportokba verődve. Az egyikük elmondta, tíz napja tartózkodnak Szerbiában, három napja Magyarkanizsán, és Németország az úti céljuk a náluk zajló háború miatt. Hozzátette, Szíriából hosszú út vezetett eddig is, éjszakánként fáznak, szeretnének mielőbb továbbhaladni. A boltokban is megjelentek, a Fő utcán lévő húsboltnak például rendszeres vásárlói, csirkehúsért térnek be. Eddig még semmilyen problémát nem okoztak, ám a járókelőkkel beszélgetve leszögezhető, hogy a helyiek akkor nyugodnának meg, ha a bevándorlók szépen, csendben elhagynák a csend városát, mert az itt élők egyelőre tartanak tőlük, féltik csemetéiket, és nem szeretnék, ha a négy évvel ezelőtti helyzet megismétlődne.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége