2024. május 5., vasárnap

Ünnepel a Hestia

Az idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a bácsfeketehegyi női egyesület

A bácsfeketehegyi Hestia Nők Egyesülete a hétvégén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.

Major Márta (Lakatos János felvétele)

Major Márta (Lakatos János felvétele)

A jubileum alkalmából teadélutánt szerveztek, amelyre 26 egyesület képviselőit hívták meg. Szerény körülmények között, de jó hangulatban, a Calypso zenekar zenéje mellett ünnepelték az évfordulót. A jubiláló egyesületet többek között Bojtos Béla, a helyi közösség tanácsának elnöke és Pál Károly, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület tiszteletbeli elnöke is köszöntötte.

A Hestia Nők Egyesülete 2004. november 14-én alakult meg, az alapító elnöke Fehér Rózsa volt. Négy év után Tóth Ilona vette át a tisztséget, majd ismét négy év után Major Márta, aki ma is irányítja az egyesületet. Major Márta arról számolt be lapunknak, hogy az egyesületnek 25 tagja van, és elsődleges profilja az hagyományőrzés.

– Ma már komolyabb szinten foglalkozunk a hagyományőrzéssel. Mivel egyesületünk tagjai között vannak szerb hölgyek, ezért nem csak a magyar néphagyományokat ápoljuk. Tagjaink pl. tanultak koszovói hímzést, banjalukai kereszthímzést stb. Foglalkozásokat heti szinten tartunk, minden kedden 14-től 16 óráig, a helyi közösség nagytermében. Itt a kézimunkától kezdve a főzésen át az unokákig minden szóba kerül. Az utóbbi időben két férfi is csatlakozott hozzánk, így most már fafaragás is szerepel a tevékenységeink között. Az év során számos kiállításon veszünk részt, az idén is eljutottunk Tiszaszigetre, ahová már öt éve járunk. Jártunk még Aleksinacon, Nišben, Varvarinban, decemberben pedig Knjaževacra látogatunk el. Emellett jártunk Topolyán a babakiállításon, kiállítottunk Kúlán a birkapörköltfőző versenyen, visszatérő kiállítók vagyunk a topolyai Expón, Hegyesen a törülközőhímző versenyen, Pancsován a párnahímző versenyen – számolt be az elnök, és hozzáfűzte, hogy egyesületük szép eredményekkel szerepel ezeken a rendezvényeken, a tagok számos dobogós helyezést megszereztek alkotásaikkal.

A Hestia női egyesület (Lakatos János felvétele)

A Hestia női egyesület (Lakatos János felvétele)

A Hestia tagjai nem csak kézimunkáikat és kézműves alkotásaikat állítják ki, hanem hagyományos ételek készítésével is foglalkoznak, ezenkívül tortáik, kalácsaik, süteményeik úgyszintén számos díjat nyertek a különböző kiállításokon. Ételeikkel a meggynapok programját is gazdagítják minden évben, akárcsak kézműves alkotásaikból készült kiállítással.

A Hestia 29 hasonló profilú szervezettel működik együtt. Kölcsönösen látogatják egymás rendezvényeit, sőt, a knjaževaci és a Vrnjačka Banja-i egyesületekkel testvéregyesületi megállapodást írtak alá. Az elnök nem titkolt szándéka, hogy idővel a községek is hasonló szintre lépjenek.

Ami az egyesület terveit illeti, decemberben részt vesznek a törülközőhímző versenyen Knjaževacon. Emellett már a következő évi kiállítások anyagán dolgoznak, hiszen sohasem visznek kiállításra olyan munkát, amivel már korábban szerepeltek.

A Hestia Nők Egyesülete születésnapi ünnepségét támogatta a Bácsfeketehegyi Gazdakör és állandó támogatójuk, a bácsfeketehegyi helyi közösség. Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület alkalmi műsorral járult hozzá a jó szórakozáshoz.