2024. április 26., péntek

Desirére hangolódva

A szabadkai Kortárs Galériában Szlancsik Árpád kiállítása nyílt meg
Blaskó Árpád, Szlancsik Árpád és Miroslav Jovančić a Kortárs Galériában

Blaskó Árpád, Szlancsik Árpád és Miroslav Jovančić a Kortárs Galériában

Kedden este a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiváljához kapcsolódó akadémia első eseményére került sor, amely során megnyílt Szlancsik Árpád Herz (Szív) című kiállítása a Kortárs Galériában. Az alkotót Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria igazgatója mutatta be:

– Szlancsik Árpád németországi születésű, szabadkai alkotó. A sötét iparművészeti világ egyik kulcsfigurája. Alkotásai a dark industrial és a cyber horror világából valók. Szlancsik alkotásai hatást váltanak ki legyen az csodálat, meghökkenés vagy megbotránkozás. Kiállított már szerte a Balkánon és Európa többi részén is. Bemutatkozó kiállítását a Kortárs Galériában tudatosan a Desiré idejére kívánta időzíteni, mivel a fesztivál az alternatív kortárs színházra irányul – mondta Blaskó Árpád.

A kiállításról Miroslav Jovančić kurátor is megosztotta a gondolatait a közönséggel:

– A szív a keringési rendszer központi szerve, a művészetben viszont gyakran használjuk metaforaként. Szinte a kezdetektől fogva az érzéseinkkel hozzuk kapcsolatba és sűrűn említjük, ha az állapotunkról van szó, arról, hogyan érezzük magunkat. Ilyen értelemben a szív valami, amit lassan elvesztünk. Régebben létezett egy feltevés arról, hogy a művészek többet szenvednek, nagyobbak a belső vívódásaik, mert érzékenyebbek, és az alkotásaikon keresztül üzeneteket közvetítenek a jövővel kapcsolatban. Talán Szlancsik Árpád alkotásai is ilyenek – hallottuk egyebek közt Miroslav Jovančićtól, és mint azt megtudhattuk ez a kiállítás egy nagyobb terv megvalósulásának az előfutára.

A Desiré fesztivál szombaton kezdődik, 16 órakor Josip Tikvickiről lesz egy megemlékezés, amelynek részeként a Lifka Sándor Art moziban levetítik Tolnai Szabolcs: A romlás virágai című rövidfilmjét, ebben ugyanis Tikvicki bácsi is szerepelt.

@kc = Jegyek még kaphatók

Ahogyan azt Urbán Andrástól, a KDSZ igazgatójától hallhattuk, a fesztivál körül minden rendben halad, óriási az érdeklődés, várják a vendégeket, és még csupán néhány előadásra lehet jegyet kapni. Ennek ellenére arra biztatja az érdeklődőket, akik nem jutottak jegyhez, hogy legyenek kapcsolatban a KDSZ munkatársaival, mert előfordulhat, hogy váratlanul felszabadul egy-egy hely. Jegyek még kaphatók a Dolap, az Éjidő, a Bakkhánsnők és A dolgok ellentéte című előadásokra.

A törökországi Dolap című produkciót 26-án, kedden 19-től láthatja a közönség a Jadran színpadon. Az előadás kiindulópontja nagyon egyszerű: egy hűtőt kell egyik helyről a másikra átpakolni, ezen keresztül viszont a produkció a test és az építészet kapcsolatát, az emberi test és a gép találkozását vizsgálja, mindezt izgalmas játékosság és groteszk humor kíséretében. Az előadás érdekessége az is, hogy már húsz éve töretlen sikerrel játsszák.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 27-én, szerdán a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely kétszer játssza a Pilinszky János művei alapján, Mezei Kinga rendezésében készült Éjidő című előadást. A második játszása 22.30-kor lesz a Jadran színpadon, erre még lehet jegyeket foglalni.

Következő nap, 28-án csütörtökön, 19 órától tekinthető meg a Bitolai Nemzeti Színház Bakkhánsnők című előadása, Igor Vuk Torbica rendezésében. Az előadás egyebek közt azzal foglalkozik, hogy az identitásunk elsősorban értékekből vagy ellenséges érzelmekből építkezik.

Pénteken 19 órától, a Jadran színpadon mutatja be a Szlovén Ifjúsági Színház Boris Nikitin szerzői projektumát, A dolgok ellentéte című előadást. Ahogyan azt elöljáróban megtudhattuk, Boris Nikitin félelmetes játékot űz a retorikával és a propagandával. Előadásában a színház könyörtelenné, durvává, frontálissá és közvetlenné lesz. Egyértelmű: a túlhangsúlyozottság, a provokáció, a valóság és a fikció között húzódó határokkal való szubverzív játék a populizmus kifinomult eszközévé vált a politikai figyelemért vívott harcban. Az áldozat a kisember és a sebezhetőség. Milyen igazából a színpadon bemutatott valóság? A kategóriák elmosódnak, minden megkérdőjeleződik.

A jegyek ára 400 dinár, a diákok és nyugdíjasok esetében 300 dinár. Foglalhatóak a 065/54-33-203-as telefonszámon vagy ticket@desirefestival.eu címen.

A fesztivál idején kísérőrendezvényekre kiállításra, filmvetítésre, könyvbemutatóra, beszélgetésre és performance-ra is sor kerül.