2024. április 26., péntek

Titkosszolgálati ügyködés Belgrádban

Az Állambiztonsági Tanács holnap vitatja meg az ügy részleteit

A Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) megerősítette annak a videofelvételnek a hitelességét, amely megörökíti a pillanatot, amikor Georgij Kleban orosz titkos ügynök egy szerb titkos ügynöknek ad át pénzt, valamint egy átlátszó üvegbe töltött, ismeretlen fajtájú italt. A felvételen két férfi látható, amikor egy parkolóban találkozik, naplemente után. A férfinél, aki az elmondások szerint a szerb titkos ügynök, egy piros, papírból készült ajándék tasak volt, az orosz ügynöknek minősített férfinél pedig egy fehér műanyag táska. A férfiak egy kávézóba ültek le beszélgetni, majd megtörtént a „zacskócsere”, a szerb ügynök beült a gépkocsijába, ahol egy üveg italt és egy borítékot vett ki a fehér táskából. Ezt követően kinyitotta a borítékot és megszámolta a benne található pénzt – nem látszik egyértelműen, hogy melyik pénznemről van szó. Az eddigi értelmezések szerint az orosz ügynök verbuválás céljával fizetett a szerbiai ügynöknek.

Relja Željski, a BIA elemző részlegének parancsnoka közölte, hogy a felvételen látható két férfi egyike minden kétséget kizáróan orosz titkos ügynök, arra a kérdésre viszont nem óhajtott válaszolni, hogy a szerbiai ügynök a BIA, vagy esetleg a Katonai Biztonsági Ügynökség (VBA) kötelékébe tartozik-e.

– Civil és katonai szolgálataink teljes erőbedobással igyekeznek megállapítani az összes releváns tényezőt, a részletekről azonban az államfő fog nyilatkozni az Állambiztonsági Tanács ülését követően. Azt mindenféleképpen szeretném leszögezni, hogy Szerbia területén nemcsak Oroszország hírszerzési szolgálatainak az ügynökei folytatnak aktív tevékenységet, hanem olyan más nagyhatalmak is, mint az USA, Franciaország vagy Nagy-Britannia ügynökei, de a térség országai, például Horvátország és Albánia is igencsak aktívak ebből a szempontból – fogalmazott Relja Željski.

Aleksandar Vučić államfő a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint az esetleges kémbotrányként minősíthető ügy körülményeinek a kivizsgálására utasította a VBA-t. Ezt Ana Brnabić miniszterelnök is megerősítette, mondván, hogy ha az állítások megfelelnek a valóságnak, az hatalmas probléma. A miniszterelnök sokat vár az Állambiztonsági Tanács holnap esedékes ülésétől.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter ígéretének értelmében a holnapi nap folyamán derülhetnek ki részletek az ügyről, tekintettel arra, hogy az államfő holnap ül össze a szerbiai hírszerzési és kémelhárítási szolgálatok vezetőivel, valamint a Szerb Katonaság vezérkari főnökével. A helyzet összetett és súlyos, ezért Aleksandar Vučić, a katonaság főparancsnokának minőségében csak a minden részletre kitérő felülvizsgálatot követően hozza meg a megfelelő döntéseket – tette hozzá Aleksandar Vulin, mondván, hogy számára sok minden egyértelmű az ügy kapcsán, ám sok az egyelőre megválaszolatlan kérdés is. Megtörténhet, hogy mindennek a hátterében Szerbiának a katonai semlegességtől való eltérítésére irányuló szándék áll – fejtette ki a védelmi miniszter.

Az állítólagos kémbotrány arra mindenféleképpen jó volt, hogy bizonyítsa a szerbiai szolgálatok felkészültségét – állapította meg az ügy kapcsán dr. Zoran Dragišić biztonságpolitikai szakértő a B92 hírportál szerint, megjegyezvén: az eset alátámasztja, hogy a nemzetközi viszonyokban nem létezik barátság, egyedül az érdek számít. Mindez arra is jó, hogy az Oroszországot dicsőítő szerbiai erők elgondolkodjanak az említett ország valós szándékairól – tette hozzá Zoran Dragišić, aki abban sem kételkedik, hogy a szerbiai szolgálatok már ebben a pillanatban tisztában vannak az ügylet hátterével és céljával. Szerbia mindig is érdekfeszítő ország volt a külföldi hírszerző szolgálatok számára, ez most sincsen másként, ám itt a bizonyíték, hogy ilyen tevékenységet nemcsak a nyugati országok folytatnak, hanem a baráti Oroszország is – nyomatékosította a szakértő.