2024. április 26., péntek

Füstöl(het)nek-e a temerini kémények?

Temerinben a múlt héten a polgárok megkapták a helyi gázszolgáltató értesítését, amelyben a vállalat felszólítja azokat a felhasználókat, akiknek kéményre kötött fűtőtestjeik vannak, hogy kötelesek elvégezni a füstelvezetők éves vizsgálatát.

Az értesítésben a szolgáltató illetékesei tájékoztatják a lakosságot, hogy a hatályban levő rendelkezések alapján a kémények fenntartása a felhasználó kötelessége, a füstelvezető rendeltetésszerű működését pedig bizonylattal kell igazolniuk.

Amennyiben ezt nem teszi meg a Gas Temerin közvállalat kérésére, a szolgáltató akár le is kapcsolhatja a fogyasztót a rendszerről – áll a lakosokhoz eljuttatott közleményben.

És ahogy lenni szokott, a lelkiismeretes lakosok megijedtek: a lekapcsolásról szóló fekete, dőlt betűk láttán a legtöbben akcióba lendültek. A fő kérdés természetesen az volt, hogy honnan lehet olyan bizonylatot szerezni a kémény állapotáról, amely megvédi a felhasználót a kikapcsolástól?

Az említett értesítésben azt is kiemelték a szolgáltató illetékesei, hogy a lakosoknak felhatalmazott kéményseprőktől kell beszerezniük az igazolást. Zárójelben pedig sugallták egy becsei székhelyű vállalkozó alkalmazását... A legtöbb temerinihez hasonlóan Dević István is elsőként ehhez a céghez fordult: kérte, hogy a megbízott kéményseprő ellenőrizze a kéménye állapotát, az elvégzett munkát pedig igazolja.

– A válasz meglepett, ugyanis a telefonhívásra jelentkező kisasszony tájékoztatott, hogy az általuk alkalmazott szakemberek akkor jönnének el Temerinbe, ha a felhasználók szervezkednek, és csoportosan kérik a szolgáltatást. Felkerestem a helyi Kommunális Közvállalatot is, ám ott azt a választ kaptam, hogy ideiglenesen szüneteltetik a szolgáltatást.

A Temerini Kommunális Közvállalat ugyanis tavaly még működtette a kéményseprői szolgáltatást, így egyértelmű volt, hogy sokan őket kérték fel az idén is a munka elvégzésére. Vukadinović Nebojša, a közvállalat igazgatóhelyettese elmondta, hogy az idén szakemberhiány miatt szüneteltetik a szolgáltatást, ám a jövőben igyekeznek megoldani a problémát. Jelenleg is azon munkálkodnak, hogy a közvállalat megfelelő szakembereket biztosítson a kémények tisztítására.

Hatezer temerini háztartás került abba a helyzetbe, hogy sem a kémények tisztítására, sem a követelt igazolás beszerzésére nem találtak megoldást. A szolgáltatás díjazásáról pedig még nem is beszéltünk... A helyiek szerint ugyanis a felkeresett vállalkozók 3000 dinárt is elkértek egy tisztításért és a bizonylat kiállításáért. Érdekelt hát bennünket, hogy valójában mennyibe kerül egy kémény tisztításáról kiállított bizonylat?

Felkérésünkre a becsei Dimničar d. o. o. a következő válaszokat adta: „A kéményseprés díjazásának nagysága függ a szolgáltatás fajtájától, valamint a felhasznált eszközök értékétől is. Más felszerelést és szakkádert követel ugyanis a fával és szénnel való fűtéshez használt kémény tisztítása, és megint mások érkeznek a terepre, amikor gázkályhák kivezetőit kell átnézni. A Dimničar vállalat mind egyéni, mind csoportos hívásra kiszáll a terepre. Szolgáltatását lehetőségeihez mérten Óbecsén kívül is végzi, főként azokban a községekben, amelyekkel szerződéses kötelezettséget vállalt.” Mint írták, Temerin községgel az idén nem kötöttek írásos megállapodást.

A helyzet napról napra bonyolódott. Ilyenkor pedig a temeriniek ajtóstul rontanak be a községházára. Én is ezt tettem. Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke előtt ismeretes volt a probléma.

– A községi képviselő-testület döntése értelmében Temerinben a helyi Kommunális Közvállalat végez kéményseprői szolgáltatást, és ez a jövőben is így lesz. A felmerült gondokat megoldottuk, így hétfőtől a lakosok szabadon forduljanak a közvállalat illetékeseihez. Érvényes határozat van arról is, hogy a működési bizonylat kiadásához szükséges ellenőrzést 500 dináros díjazás ellenében végezhetik el a közvállalat szakemberei.

Füstölhetnek hát a temerini kémények: igazoltan, bélyegesen.