2024. április 26., péntek

Egyre közelebb a biztonsági zónához

Négy év alatt majdnem 20 százalékkal csökkent a GDP-arányos államadósság, a terv pedig az, hogy 2022 végére a bruttó hazai termék 47 százalékára csökkentsük – jelentette ki Ana Tripović, a szerbiai Államadósság-kezelő Igazgatóság megbízott igazgatója.

– Szerbia ma azért vesz fel kölcsönöket, hogy infrastrukturális projektumokat, tehát autópálya-, híd- vagy vasútépítést finanszírozzon, nem úgy, mint évekkel ezelőtt, amikor hitelekből finanszírozta a béreket és a nyugdíjakat. A kölcsönök másik része a régi, drága adósság törlesztésére szolgál, ily módon az idén több mint 1,6 milliárd dollár értékben törlesztettük a 2011-ben és 2013-ban kibocsátott kötvényeket. Ma a közadósság 23,8 milliárd euró, vagyis a kedvező gazdasági folyamatoknak köszönhetően sikerült leszorítanunk a GDP 51,9 százalékára. Közelítünk ahhoz a zónához, amely már biztonságot nyújt egy globális gazdasági hanyatlás esetére – nyilatkozta Tripović a Magazin Biznis szaklapnak.

Arra a kérdésre, hogy mekkora az állam tartozása a közvállalatoknak nyújtott hitelgaranciák alapján, elmondta, hogy a közadósságról szóló törvény szerint az állam csak akkor vállalhat kezességet, ha a közvállalat nagyberuházás finanszírozására vesz fel kölcsönt. Ilyen alapon 2019 novemberében az államadósság körülbelül 1,5 milliárd euró, 46 százalékkal kisebb, mint 2013-ban volt, amikor 2,8 milliárd eurót tett ki.