2024. április 26., péntek

A sokszínűség ékes példája

A vajdasági parlamentben járt az USA szerbiai nagykövete

Először tett a tartományi képviselőházban látogatást Anthony Godfrey, az Egyesült Államok új szerbiai nagykövete, akit hivatalos újvidéki útján Pásztor István házelnök fogadott. A zárt ajtók mögött megtartott megbeszélésen Pásztor bemutatta vendégének a parlament szerveinek működését,  de beszélt azokról a jellegzetességekről is, amelyek egyedivé teszik Vajdaságot, így említést tett a tartomány multikulturalizmusáról, valamint a többnemzetiségű, többvallású, többnyelvű mivoltáról is tájékoztatta a tisztségviselőt.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Olyan jogszabályok és képviselőházi határozatok vannak érvényben, amelyek sikerrel szabályozzák a többségnek és a kisebbségnek a viszonyát. Ezeknek a megoldásnak a gyakorlati alkalmazása olyan sikerrel megy végbe, hogy az jó példaként szolgálhat más európai országok számára is – jelentette ki az egyeztetés során a házelnök.

Godfrey elégedettséggel nyugtázta, hogy az itt élő nemzeti közösségek tisztelik egymást, békésen élnek együtt Vajdaságban. Mindketten egyetértettek abban, hogy a tegnap megtartott találkozót továbbiak követik majd, mert ápolni kell a jövőben is a tartományi képviselőház és az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége között kialakult jó kapcsolatokat.