2024. április 26., péntek

Kevesebb pénz a közszolgálati médiának

Egymilliárd dinárral karcsúsodik a művelődési tárca költségvetése, mert elkészült a VRT új székháza

A művelődési és tájékoztatási minisztérium büdzséje több mint egymilliárd dinárral lesz kisebb a jövő évben. A 2020-as köztársasági költségvetésből egész évre 13,28 milliárdot utalnak át a számlájára. A megindoklás szerint azért kevesebbet, mert csökken az országos közszolgálati televízió és rádió támogatása és mert immár felépült a Vajdasági Rádió és Televízió új székháza – adta hírül a Beta hírügynökség.

A jövő évi állami költségvetési javaslat szerdán kerül a köztársasági képviselőház elé, és tudni lehet, hogy a művelődési tárcának szánt költségvetési keret kevesebb lesz az ideinél. Željko Kovačević, a művelődési és tájékoztatási miniszter segédje a parlament illetékes bizottságának ülésén hangsúlyozta, hogy a 2019. évhez képest 1,2 milliárd dinárral kevesebb költségvetéssel számolnak. A minisztérium képviselői a parlamenti bizottságon elmondták, hogy az illetékes minisztérium köteles biztosítani a közszolgálati média zavartalan működését, és bár kevesebb összeggel, a támogatás elég kell hogy legyen, annál is inkább, mert a közszolgálati televízió a 2018. évi pénzügyi jelentésében nyereséget mutatott ki. Ennek ellenére stabil pénzügyi működést köteles teremteni az állam a televízió és a rádió számára.

A vajdasági közszolgálati televízió és rádió új székházában a munkálatok ebben a hónapban befejeződnek, és a szerkesztőségek hamarosan az új épületben folytathatják a munkát. Mint arra nemrégiben Miodrag Koprivica, a VRT vezérigazgatója rámutatott, a televízió átköltöztetése időigényes, így az fokozatosan valósul meg. Várhatóan az év végéig befejezik az épület műszaki felszerelését, s ezután az első sugárzás is beindulhat, de kezdetben csak egy stúdióból sugároznak műsorokat. A költöztetés jövőre is eltart.

A bizottság ülésén Đorđe Vukadinović, független parlamenti képviselő elégedetlenkedett a közszolgálati televízió és rádió számára meghatározott összeg csökkentése miatt. Mint kiemelte, megérti, hogy befejeződött a VRT új épületébe való beruházás, mégsem logikus a támogatás csökkentése. Véleménye szerint így akarja a hatalom kézben tartani a közszolgálati médiát.

Kovačević a művelődési és tájékoztatási bizottság ülésén elmondta, hogy a 2020-ra vonatkozó költségvetésbe beiktatták a művelődési minisztérium alkalmazottainak fizetésemelését, illetve 40 millió dinárt fordítanak majd a Vinčában található Belo Brdo archeológiai lelőhely feltáró munkálataira. Hozzátette, jelentős összeget irányoznak elő az Újvidék 2019 – Európa Ifjúsági Fővárosa és Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa projektumok támogatására. Emellett folytatódnak a szabadkai Népszínház építési munkálatai is.

A parlamenti bizottság üdvözölte a jövő évi költségvetés művelődésre és tájékoztatásra vonatkozó részét.