2024. május 10., péntek

Vendégségben Zentán

Szakmai továbbképzés és szerkesztőségi találkozó a BeeHome Közösségi Házban

Kiváló hangulatú szakmai továbbképzésen és szerkesztőségi találkozón vehettek részt a Magyar Szó szerkesztőségének tagjai szombaton Zentán, a BeeHome Közösségi Házban, ahol hosszú idő után újra együtt lehettek lapunk újvidéki, szabadkai, topolyai és zentai szerkesztőségének munkatársai.

Dr. Magyari Sára nyelvész, egyetemi tanár a sajtónyelv legaktuálisabb kérdéseiről tartott előadást az egybegyűlteknek ( Gergely József felvétele)

Dr. Magyari Sára nyelvész, egyetemi tanár a sajtónyelv legaktuálisabb kérdéseiről tartott előadást az egybegyűlteknek ( Gergely József felvétele)

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete által közösen életre hívott rendezvény kezdetén az egybegyűlteket Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke üdvözölte, aki a folyamatos fejlődés és szakmai továbbképzéseken való részvétel jelentőségéről beszélt köszöntőjében, majd örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a Magyar Szó vezetősége és dolgozói is egyre fontosabbnak tartják az ilyen jellegű összejöveteleket.

A folytatásban dr. Magyari Sára nyelvész, egyetemi tanár, a Partiumi Keresztény Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének docense tartott rendkívül izgalmas és tanulságos előadást az egybegyűlteknek a sajtónyelv legaktuálisabb kérdéseiről, amelyek kapcsán a legfontosabb elméleti és gyakorlati ismeretek mellett egyrészt a minél tudatosabb nyelvhasználatra, másrészt magas fokú nyelvi toleranciára igyekezett ösztönözni a jelenlévőket.

A rendezvény második részének kezdetén Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója mondott bevezetőt, amelyben kitértek a lapunkat érintő legaktuálisabb kérdésekre, valamint azokra az újításokra és fejlesztésekre is, amelyek a Magyar Szó fennállásának hetvenötödik évfordulója alkalmából valósultak vagy valósulnak meg. Elmondták, hogy a Magyar Szó jubileumi ünnepsége december 20-án kerül megrendezésre az Újvidéki Színházban, ahol átadják az év feltörekvő tehetségének és az év újságírójának járó elismeréseket, valamint a cég életműdíjait is. Hozzátették, a jubileum alkalmából a tervek szerint két igen különleges kiadvány is napvilágot lát majd, amelyek tovább öregbíthetik a vállalat és a lap hírnevét.

A szerkesztőség tagjainak felszólalásai során a mindennapi munkát érintő nehézségek mellett szóba került az utánpótlás-nevelés kérdése is, amivel kapcsolatban a jelenlévők örömüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy az elmúlt időszakban több fiatal is csatlakozott a Magyar Szó csapatához, ami mindenképpen bizakodásra adhat okot nemcsak a jelent, hanem a jövőt illetően is.