2024. április 26., péntek

Együtt, Oromon

Ünnepi hangulatban az oromiak

A hétvége az ünnepé volt Oromon, ahol a vasúthálózat kiépítésének 130. évfordulóját és a helyi közösség fennállásának 54. jubileumát ünnepelték pénteken. A falunapra magyarországi vendégfellépőket is hívtak, de a testvérfalvak képviselői is jelen voltak a helyi elöljárók mellett az ünnepségen.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Minden évben a falunapot az első vonatszerelvény dátumának áthaladásához igazítják, ugyanis ekkortól népesült be ez a tájék igazán, és nagy jelentősége volt a vasúthálózat kiépülésének abban, hogy sokan ezt a települést választották lakhelyükké. Jelenleg épp a vasúthálózat és a vasútállomás felújítása zajlik a faluban, ami reményt és okot ad a bizakodásra, a szebb jövőbe való tekintésre.

Ám Oromhoz még két aprócska falu is tartozik, mégpedig Újfalu és Völgyes. Az egykor pezsgő, élettel teli falvakra is rányomta bélyegét az általános tendencia, a lakosok létszámának csökkenése, de például Völgyes ékes példája annak, hogy dacára a nehézségeknek, hogyan lehet talpon maradni és nemcsak megtartani, hanem tovább is örökíteni a hagyományokat.

Éppen ezért is, a völgyesi Aranykalász Művelődési Egyesületet Oromért elismeréssel jutalmazták, amit olyan egyének és szervezetek kaphatnak meg, akik maradandót alkottak.

Díjazták még Vajda Gábort, az oromi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület aktív kórustagját, aki évek óta Télapóként járta a falut és aki ugyanakkor a nyugdíjas-egyesület vezetői posztját is betölti. A felnövekvő generációból Cseszkó Márkot, a sikert sikerre halmozó motocross versenyzőt díjazták, aki idén a szerb motocross bajnokság MX B kategória 2019-es bajnoka lett. Rajzpályázatot is hirdettek a vasút tematikájában, aminek díjkiosztóját szintén ekkorra időzítették. A péntek esti ünnepi műsor során a helyiekhez szólt Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke és Nyilas Mihály alelnök, de jelenlétével megtisztelte az eseményt és meg is dicsérte az oromiakat Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is.

A művelődési műsorban bemutatkozott a falu aprajának és nagyjának szinte minden tagja. Ki tánccal, ki énekkel, ki verssel vagy éppen fogalmazással. A fináléban a szegedi Péter és Pán gitárduó tette fel az estre a koronát, majd a résztvevők átsétáltak a helyi közösség tanácstermébe, ahol tematikus kiállítás nyílt a vasút és a Malmok útja pályázat apropóján.