2024. április 19., péntek
MOTOGP

Zárósiker, Zarco-esés

A szezon negyedik spanyolországi fordulójával, a Valenciai Nagydíjjal ért véget a MotoGP 2019-es évada, amelynek történései kicsit össze is foglalták az egész idény képét. A pálya Marc Marquez egyik gyengébb helyszínének számított, hiszen még csak egyszer nyert itt a királykategóriában, most azonban sikerült kozmetikáznia ezen a statisztikán. Mint idén már oly sokszor, most is az év szuperújonca, Fabio Quartararo rajtolt az élről, de nem tudta végig őrizni a vezetést, Marquez a táv harmadánál elszáguldott mellette, így a franciának nem jött össze 2019 során az első győzelem, a spanyol viszont 12 sikerrel zárta az évet, és a Repsol Honda úgy vált csapatbajnokká, hogy a csapat pontjainak több mint 90%-át ő egyedül szerezte…

A hétvége nagy sztorija is kötődik ehhez: a Hondához idén átigazolt Jorge Lorenzo egy évvel szerződésének lejárta előtt bejelentette visszavonulását, a sérülések és a motor nehéz vezethetősége által hátráltatott ötszörös világbajnok érthetetlenül gyenge szezont zárt. Egyik lehetséges utódjára, Johann Zarcóra szintén nagy figyelem hárult a hétvégén: a francia egy ijesztő baleset részese volt a futamon: saját bukása után épp elsétálni akart a kavicságyból, amikor a mögötte szintén eleső Iker Lecuona motorja hátulról nekicsapódott. Zarcót hordágyon vitték el, de a hírek szerint nem sérült súlyosan.

A Moto2-ben Brad Binder, a Moto3-ban Sergio Garcia nyert, míg a most visszatérő MotoE két futammal zárta a szezonját, amely végén Matteo Ferrarit avatták az első elektromos bajnokká.

A Valenciai Nagydíj végeredménye: 1. Marc Marquez (spanyol, Honda) 41:21,469, 2. Fabio Quartararo (francia, Petronas Yamaha) +1,0, 3. Jack Miller (ausztrál, Paramac Ducati) +2,4, 4. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +3,3, 5. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +3,5, stb.

A világbajnokság végeredménye: 1. Marquez 420 pont, 2. Dovizioso 269, 3. Vinales 211, 4. Rins 205, 5. Quartararo 192, stb.

WTCR

A végletekig kiélezett

Makaó híres utcai pályáján vendégeskedett a hétvégén a Túraautó-világkupa mezőnye, ahova a Hyundaijal versenyző Michelisz Norbert a bajnoki tabellán 6 pontos hátrányban érkezett, de 9 pontos előnnyel távozott azzal együtt is, hogy nem volt kifejezetten jó hétvégéje. Az első versenyen második lett ugyan, de a következő kettőn csak az alsóbb pontszerző helyekért harcolhatott, gyengélkedett viszont fő riválisa, a hondás Esteban Guerrieri is. Sokat faragott azonban hátrányából a kínai Lynk & Cóban ülő Yvan Muller, aki a háromból két futamot is megnyert, így 11 pontra zárkózott fel Micheliszre, sőt még csapattársa, Thed Björk is lőtávolon belül van. Az utolsó, sepangi fordulót csak december közepén rendezik, ám mivel még 85 pont szerezhető, minden teljesen nyitott maradt az élen.

A bajnokság állása: 1. Michelisz 316 pont, 2. Guerrieri 307, 3. Muller 305, 4. Björk 288, 5. Ehrlacher 209, stb.