2024. április 26., péntek

Fejlődést termett a munka

Mintegy 80 gyermek lépett színpadra a Vajdasági Gyermek Szólótánc Versenyen

A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyszámú és lelkes nézősereg jelenlétében tartották meg a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szervezésében a Vajdasági Gyermek Szólótánc Versenyt. A hetedik alkalommal megszervezett rendezvénynek a korábbi évekhez hasonlóan a Szabadkai Gyermekszínház adott otthont. Idén 44, többnyire páros műsorszámot láthatott a nagyérdemű. Mintegy 80 gyermek lépett színpadra. A résztvevők nemcsak Szabadkáról, hanem Vajdaság egyéb térségeiből is érkeztek, egyebek mellett Kishegyesről, Bácsfeketehegyről, Királyhalmáról, Újvidékről, Zentáról, Kelebiáról, Hajdújárásról, Ludasról, Oromhegyesről, sőt a magyarországi Bajáról is volt fellépő. A rendezvényt Szabadka Városa, továbbá Vajdaság Autonóm Tartomány, a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatták.

A szólótáncverseny a gyermekek számára élmény, a szülők számára pedig esély arra, hogy kiteljesedhessen büszkeségük, jegyezte meg Brezovszki Roland, a Talentum művészeti vezetője lapunknak nyilatkozva. Szavai szerint tekintettel arra, hogy egy-egy műsorszám során minden figyelem kizárólag egy, vagy kettő gyermekre irányul, a gyerekek hihetetlen komolysággal készülnek fel. A fellépők között van néhány kimagaslóan tehetséges és jó táncos, tette hozzá Brezovszki Roland.

A fellépőket eminens zsűri értékelte: Fundák Kaszai Lili és Fundák Kristóf Budapestről, a Fölszállott a páva második évadának győztes táncospárja, Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán Dusnokról, néptáncpedagógusok, valamint Szarka Zsolt békéscsabai néptáncpedagógus, akik Brezovszki Roland elmondása szerint egyben díjazott néptáncosok is.

Fundák Kaszai Lili visszatérő vendége a rendezvénynek. Ennek okán kijelentheti, hogy a gyermekek fejlődése egyértelmű, jegyezte meg lapunknak nyilatkozva, kiemelvén, hogy ilyen körülmények között nagyon jó a zsűri tagjának lenni.

– Tamara és Roland szakmai munkájának eredménye vitathatatlan, jól látszik. A gyerekek évről évre mind ügyesebbek. Annak is örülünk, hogy Tamara és Roland a város, valamint az állam támogatását egyaránt élvezik – fogalmazott Fundák Kaszai Lili.

A rendezvényt hivatalosan Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg, a tánc a gyermekek fejlődésében és egyéniségük kialakulásában betöltött szerepét hangsúlyozván. A tánc olyan magyar vers, amelynek a mozdulatok a szavai, emelte ki Sárközi István.

A zsűri 22 bronz, 12 ezüst és 10 arany minősítést ítélt oda a fellépőknek. A gyerekek emellett a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületet támogató gazdasági társaságoknak köszönhetően értékes ajándékcsomagokat is hazavihettek.