2024. április 26., péntek

Vučić elhagyta a kórházat

Az államvezetés néhány képviselője az N1 tévét hibáztatja

Az egyébként is krónikus, ám kevésbé súlyos szívproblémákkal küzdő Aleksandar Vučić államfő állapota pénteken hirtelen rosszabbá vált, ezért kellett kezelésben részesíteni a Katonai–Orvosi Akadémián (VMA), erősítette meg vasárnap Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, mondván, hogy az orvosok megállapították, az elnök állapota életveszélyes volt. Az államfő jól reagált a kezelésre, így már nincsen életveszélyes állapotban, emelte ki az egészségügyi tárca vezetője, elmondván, hogy az orvosok pihenésre kérték Aleksandar Vučićot.

Aleksandar Vučićot pénteken szállították a VMA-ra. Az államfő másnap Twitter-bejegyzésben köszönte meg az aggodalmukat kifejező polgárok és mindenki más támogatását, valamint arról biztosította a közvéleményt, hogy mától ismét ellátja államfői feladatait.

A hétvége folyamán bizonyos, elsősorban az államhatalmat támogató, médiumok, valamint az államvezetés néhány képviselője megállapították, hogy Aleksandar Vučić állapotáért az N1 tévé és annak egyik újságírója tehető felelőssé. Az értékelések szerint Miodrag Sovilj, az N1 riportere „erőszakosan, illetlenül és alpári módon lépett fel, hatalmas stressznek kitéve az államfőt”. Az ezekre a meglátásokra reagáló újságírók álláspontja szerint az ehhez hasonló megnyilvánulások tovább veszélyeztetik az újságírók egyébként is ingatag lábakon álló biztonságát.

A VMA szakértői úgy döntöttek, az államfő állapota a gyógykezelést követően nagy mértékben javult, ezért elhagyhatta a kórházat.