2024. április 26., péntek

Új szakma, új lehetőségek

Az adai Műszaki Iskolában tíz felnőtt kezdte meg a CNC-gépi forgácsoló tanfolyamot – Decemberben újabb képzés indul
Józó Mónika (Fotó: Csincsik Zsolt)

Józó Mónika (Fotó: Csincsik Zsolt)

Adán a napokban tíz helybeli és vidéki felnőtt tanuló kezdte meg a CNC-gépi forgácsoló tanfolyamot, amelyet a helyi Műszaki Iskola bonyolít le az oktatási minisztérium engedélyével. A 300 órás tanfolyamon 240 gyakorlati és 60 elméleti órát kell meghallgatniuk a tanulóknak, és ha sikeresen vizsgáznak, akkor áprilisban CNC-gépi forgácsoló diplomát kapnak. Józó Mónika magyartanár és könyvtáros, aki a tanfolyam adminisztrációs megbízottja és a felnőttképzést koordinálja az adai középiskolában, elmondta, hogy a résztvevők a tanfolyamon elsajátítják az alapokat és megtanulnak dolgozni CNC-gépen, amely ismeretekkel már munkába állhatnak. Kiemelte: az adai középiskola célja a tanfolyammal, hogy lehetőséget adjon azoknak a felnőtteknek, akik bíznak abban, hogy egy új szakma elsajátításával nagyobb esélyük lesz a boldogulásra a jelenlegi vagy az új munkahelyükön.

– Az adai Műszaki Iskola a felnőttképzés keretében immár harmadik alkalommal szervez CNC-gépi forgácsoló tanfolyamot. Az első két képzés nagyon sikeres volt. A tanfolyam tíz résztvevővel indulhat, mert ennyire kaptunk engedélyt. Ez optimális létszám, hogy a tanulók odaférjenek a marógépekhez és gyakorlatban is elsajátítsák mindazt, amit tudniuk kell ahhoz, hogy munkába álljanak. Az első képzésen magánszemélyek vehettek részt, a másodikon viszont a helyi önkormányzat pályázatán résztvevő vállalatok, az LPO, az Idas és a Termometal kaptak lehetőséget arra, hogy kiképezzék a dolgozóikat. A harmadik képzésen újra magánszemélyek vehetnek részt. Azzal, hogy két résztvevő érkezett a T–1 cégből, miután a vállalat nyert a helyi önkormányzat szakképzést támogató pályázatán. A pályázatra azonban sokkal többen jelentkeztek, ezért úgy döntöttünk, hogy még az idén, decemberben még egy tanfolyamot indítunk. Erre november 29-éig várjuk a jelentkezőket, még van hét szabad hely – magyarázta Józó Mónika.

– A napokban kezdődött 300 órás tanfolyamon 240 gyakorlati és 60 elméleti órát kell meghallgatniuk a tanulóknak, a képzés kétnyelvű, párhuzamosan folyik magyar és szerb nyelven is. A gyakorlati oktatást Banyári Zoltán, az elméletit pedig Karácsonyi József szaktanárok vezetik. A középiskolában folyik az oktatás, az elméleti órák a tantermekben, a gyakorlati órák pedig a műhelyben, ahol van egy CNC-tanterem, és kényelmesen elférnek a tanulók. Ez hetente három-négy alkalommal zajlik a késő délutáni és az esti órákban, attól függően, hogy a tanulóknak mennyi elméleti és gyakorlati órájuk lesz. A tanfolyam résztvevői között vannak adaiak, magyarkanizsaiak és temeriniek. Nagy részük nem gépész végzettségű, van köztük szakácsnő, könyvelő, élelmiszeripari dolgozó, autószerelő és ügyviteli adminisztrátor is. A képzés 85 000 dinárba kerül, és négy részletben lehet törleszteni, azzal, hogy az utolsó részletet rendezni kell a diploma átvételéig. A képzés április végén fejeződik be, és a tanulók nem hiányozhatnak, mert nagyon sűrített a tananyag. A 60 elméleti órán körülbelül hároméves tananyagot kell átvenniük. Minden egyes témakör után tesztet írnak, amelyen legalább 50-60 százalékos eredményt kell felmutatniuk. A tanulóknak addig kell újraírniuk a tesztet, amíg ezt el nem érik. A tanfolyamon egyébként megengedett az 5 százalékos hiányzás, de ha ezt túllépik, nem kapnak diplomát – nyilatkozta a tanfolyam adminisztrációs megbízottja. 

A decemberben induló tanfolyamra az érdeklődők Józó Mónikánál a 069/273-47-95-ös mobilszámon, vagy az adai Műszaki Iskolában, a Moša Pijade utca 47. alatt, valamint az iskola 024/853-034-es telefonszámán jelentkezhetnek.