2024. április 26., péntek
18. VMTDK

A Föld jegyében

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2019. november 21-e és 24-e között immár 18. alkalommal tartja meg a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát Újvidéken. A rendezvény csütörtökön az Értékdiszkurzusok című Philos Műhely-konferenciával kezdődik, pénteken képzőművészeti kerekasztal-beszélgetéssel, tárlatmegnyitóval és művészeti produkciókkal folytatódik az Újvidéki Egyetem Rektorátusán.

Az ünnepi megnyitó, a plenáris előadások, valamint a szekció előadások szombaton lesznek a Technológiai Karon. Az egyetemi hallgatók és doktoranduszok, fiatal kutatók nemzetközi tanácskozásának top témája az idén a Föld, s ehhez kapcsolódóan november 23-án 10 órakor az újvidéki Technológiai Karon Huszár Rudolf akadémikus, az MTA Földtudományi Osztályának tagja tart plenáris előadást A légköri aeroszol globális forrásai, elterjedése és klímára gyakorolt hatása címmel. Huszár Rudolf Martonoson született 1941-ban, de munkássága Amerikában bontakozott ki a Washington Universityn. Szabadkán járt gimnáziumba, majd a zágrábi egyetemi tanulmányokat a berliniek követték, utána pedig csak egy évre utazott ki Amerikába, de végül 45 év lett belőle. Témaválasztását a véletlen segítette, mivel az őt érdeklő területen nem volt már hely a Minnesotai Egyetemen, így az aeroszol kutatások felé irányították, amelyek kezdetben egyáltalán nem érdekelték. Professzora a Los Angeles-i szmoggal foglalkozott, amihez kaliforniai terepmunkára is szükség volt, s így már sokkal vonzóbbá vált számára ez a témakör.

Arra a kérdésre, hogy milyen a földünk egészségi állapota, a következőket válaszolta:

–  Nem vagyok pesszimista, nem érzem azt, hogy a szakadék szélén állnánk. Úgy gondolom, hogy a földünk elég erős. Ha melegszik a levegő, a felhők mennyisége is növekszik. A melegebb levegő a több felhővel több sugárzást ver vissza. Természetesen jelentős a felmelegedés, de vannak kompenzációs jelenségek, amelyek segítenek. Amit most tehetünk, annak 100 év múlva lesz igazán hatása, tehát most kell cselekedni – mondta az akadémikus.