2024. április 26., péntek

Útjavítások több helyszínen Kishegyesen

A Szivárvány utca környékén befejeződtek a munkálatok, de további hat helyszínen dolgoznak a munkagépek – Teljes és részleges útlezárásokra kell számítani

A héten véget értek az útlezárások a Szivárvány, a Bácska és a Kodály Zoltán utcákban. Mindhárom utcában átfogó javítások miatt szünetelt a forgalom, a munkálatok a kishegyesi helyi közösség megbízásából zajlottak. Sipos Tibor, a helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy sikeresen befejezték a javításokat a Szivárvány utca környékén.

Megkezdődtek a munkálatok a Nikola Tesla utcában (Lakatos János felvétele)

Megkezdődtek a munkálatok a Nikola Tesla utcában (Lakatos János felvétele)

– Az elmúlt egy hónapban három helyszínen zajlottak útjavítási munkálatok a helyi közösség finanszírozásával. A Szivárvány utcában egy helyen felpúposodott az út, és egy veszélyes akadály keletkezett. Ezt a szakaszt kivágták és újra betonozták. A Szivárvány és a Kodály Zoltán utcák sarkán az út alatti vízelvezető gyűrűk összetörtek, és esőzések alkalmával nem folyt le rendesen a víz. Itt új betongyűrűket helyeztünk le, és újra betonoztuk az utat. A Bácska utca sarkán lyuk keletkezett az úttesten, és emiatt a víz kezdte alámosni az utat. Ezt a részt is újra betonoztuk – számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy az érintett helyszíneken megszűntek az útlezárások, újra zavartalanul folyik a forgalom.

A helyi közösségnek további útfelújítási tervei vannak az őszi időszakra vonatkozóan. Az első helyszínen, a Nikola Tesla utcában a munkálatok már csütörtökön megkezdődtek, tudtuk meg Sipostól.

– Megkezdtük a munkálatokat a Nikola Tesla utca Vasút utca felőli bejáratánál. Itt megrongálódott a kis híd és a rázó réteg kövei is kimozdultak. Megoldásként felszedjük a köveket és kibetonozzuk az érintett részt. Emellett a híd alatti átfolyót is kitisztítjuk. Másodikként a Csépe Imre utca Szentandrási út felőli bejáratánál lesznek munkálatok. Ott eltörtek a vízelvezetők, és egy hatalmas kátyú keletkezett a falu felőli részen. Itt újrabetonozzuk a sérült részt és kiszélesítjük. A Halász utcában az út alatt történt egy csőrepedés, ami teljesen kimosta az út alját. A javítás során az utat átvágták, és ennek a helyét fogjuk újra betonozni. A Petőfi Sándor utcában van egy nagy bukkanó, ezt kivágjuk és újrabetonozzuk. Emellett egy árok közvetlenül a betonút mellett csatlakozik az út alatti vízelvezető betongyűrűkhöz. Ez közlekedési szempontból veszélyes, mert könnyen belehajt, aki letér az útról. Itt támfalat létesítünk és az árok tetejét egy szakaszon betonlappal fedjük le. A Liget utca sarkán a Verbászi útnál az eső kimosta az árok és az út közti részt. Itt egy támfalat fogunk létesíteni, hogy az eső ne mossa ki az út alól a földet. A Fehér Ferenc utca és a Főút kereszteződésénél a Fehér Ferenc utcából lefolyó víz az út szélét belemossa az árokba, és folyton eldugul a járda alatti átfolyó. Itt 3–4 méter hosszan egy betonnal megerősített árkot fogunk kialakítani – számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a munkálatok miatt a Halász és a Nikola Tesla utcákban teljes, a többi utcában pedig részleges útlezárás lesz az elkövetkező hetekben.

A helyi közösség az útjavítások mellett árokkarbantartási munkálatokat is tervez. A Szivárvány utcában kitisztítják az árkokat és a vízátvezető gyűrűket. Ez azért fontos, mert itt folyik le a víz a Krivajba az Újfaluból, mondta Sipos, majd azzal folytatta, hogy a Szivárvány utca mellett a Vasút utcában is kipucolják az árkokat. A Liget utcának mindkét szakaszán gond van az árkokkal, így ott is árokjavításokat tervez a helyi közösség. A tervek között szerepel járdajavítás is a Topolyai úton és a Főutcán, mondta el végezetül a titkár.

A helyi közösség a munkálatokat a helyi járulékból pénzeli, a kivitelezők pedig helyi vállalkozók. A munkálatokban részt vesz a Komunál Közvállalat Kishegyes is.