2024. április 26., péntek

Szerbia politikai krízisben?

Tanja Fajon: A választási jogszabályok nem felelnek meg az EBESZ elvárásainak

Ma folytatódott a választásokkal kapcsolatos pártok közötti párbeszéd második fordulója, amelyben az Európai Parlament is részt vállalt. A találkozóra a köztársasági parlamentben résztvevő pártok mellett olyan pártképviselőket is meghívtak, akik parlamenten kívüli tevékenységet folytatnak. Az ülés reggel 9 órakor kezdődött a köztársasági képviselőház épületében, ahol többek között megjelentek a hatalmi koalíció pártjainak képviselői, míg az EP vezetői az ellenzéki pártok egy részével munkareggeli során tárgyalt.

A pártközi párbeszéd moderátora Tanja Fajon, az EU–Szerbia stabilizációs és társulási bizottságának elnöke, aki korábban a Novostinak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Szerbiában a választásokra vonatkozó jogszabályok nem felelnek meg az EBESZ idevágó elvárásainak. Mint mondta, nincsenek összehangolva és hiányzik az implementáció is. Ez azért gond, mert a felek médialefedettsége nem azonos, miközben a médiaszabadság a jogállamiság egyik alapja és egyben alapvető elvárás is azon állam irányában, amely EU-tagságra törekszik. Arra nem tudott pontos választ adni, hogy az EP küld-e megfigyelőket a választási folyamatok követésére, de közölte, várhatóan így lesz.

Fajon mellett Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője, Eduard Kukan és Knut Fleckenstein volt európai parlamenti képviselők vállaltak szerepet a dialógus levezetésében.

A párbeszédnek több helyszíne volt, Tanja Fajon és Sem Fabrizi, az EU szerbiai delegációjának vezetője munkareggelin tárgyalt Dragan Đilasszal, a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnökével, Boško Obradovićtyal, a Dveri mozgalom vezetőjével, Nebojša Zelenovićtyal, az Együtt Szerbiáért elnökével, Marko Đurišićtyel, a Szociáldemokrata Párt képviselőjével, valamint Dejan Nikolićtyal, a Demokrata Párt képviselőjével tárgyalt.

A parlament épületében pedig elsősorban a hatalmi koalíció pártjainak képviselői, így a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, a PUPS, a Szocialista Mozgalom, az Egyesült Szerbia, a Szerb Patrióta Szövetség képviselői jelentek meg.

Zoran Živković, az Új Párt képviselője és Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt képviselője is részt vett a tárgyalásokon.

Az ülés előtt Maja Gojković (SZHP), a parlament elnöke elégedettségének adott hangot, amiért sokan eleget tettek a meghívásnak, és egy jó párbeszédre számított. Közölte azt is, hogy a jövő tavaszra esedékes választásokat nem fogják elhalasztani. Zoran Živković (ÚP) szerint szükség van a párbeszédre, ám a mai ülés iránt nem voltak nagy elvárásai.

Čedomir Jovanović (LDP) sajnálatát fejezte ki, hogy nem jelent meg minden meghívott párt, mert szerinte szükség van a tárgyalásra. Úgy véli, ha a pártképviselők nem tudnak egy asztalhoz ülni, az nem hozhat semmi jót az ország számára. Mint mondta, a politkusoknak a választásokon kell megmérettetniük magukat.

A mai ülés során a felek mindenekelőtt elemezték megváltoztak-e, illetve milyen mértékben változtak meg a választási körülmények. Rámutattak, miként lehet a választási követelményeket magasabb szintre emelni. A késő délután folyamán szóba került a média is, illetve a médiatartalmak analízise is.

Az Európai Parlament képviselőivel tárgyalt Aleksandar Vučić államfő is. Az elnökség rövid sajtóközleményében rámutattak arra, hogy a felek minden olyan fontos kérdést érintettek, amelyek foglalkoztatják a parlamenten kívüli pártokat, az ellenzéket és a választási körülményeket.

Az Európai Parlament képviselői korábban már folytattak párbeszédet a Szerbiáért Szövetség képviselőivel, akik ezúttal nem vettek részt a dialógusban. Akkor megállapították, hogy Szerbiában politikai válság lépett fel.