2024. április 26., péntek

Ipari park épül Újvidéken

Hét év alatt 20 ezer új munkahely

Miloš Vučević polgármester tegnap ellátogatott az Észak 4 ipari negyedbe, arra a helyre, ahol a CTPark névre keresztelt, üzemtelep épül.

A zóna telkei közül elsőként a BMTS Technology kompánia bérelt-vett magának gyárterületet. Itt gépkocsigyártáshoz szükséges, turbófeltöltők összeszereléséhez építenek gyárcsarnokot. A tegnapi látogatásra Vučevićet elkísérte Nikolaus Lutterotti osztrák nagykövet, a BMTS Technology cég, akárcsak a CTP Invest vállalat illetékesei is. A gyárépítési szerződést júliusban írták alá, a csarnok 24.350 négyzetméteres lesz, félezren dolgozhatnak majd benne – közülük 380-an a „futószalag” mellett. Minderről nemrégiben cikkeztünk már, arról is, hogy összességében csaknem 50 millió eurós beruházásról beszélünk. – Pár évvel ezelőtt ezen a helyen még csak mező volt, elhagyottan, kihasználatlanul, kilátástalanul. A városnak ez a része senkit sem érdekelt igazán. Büszke vagyok arra, hogy a kormánnyal és az államelnökkel vállöltve sikerült elérnünk azt, hogy Újvidék, sok-sok év elteltével, új ipari övezethez jusson! Nemcsak az új munkahelyek miatt fontos ez, hanem azért is, mert a gyárépítés ténye egyértelmű üzenetet hordoz: Újvidék és Szerbia jó helyeknek számítanak beruházási tekintetben! A világ gépkocsiiparának talán legjobb gyártója fog itt gyártani, az önkormányzat nevében üdvözlöm őket Újvidéken – mondta többek között a polgármester.

Megállapítását megerősítette Günter Semeja, a BMTS Technology menedzsere, aki szerint az Újvidék mellett szóló döntésüket alapos helyzet- és piacképelemzés előzte meg. Számos térségbeli, potenciális, gyárépítési lokációról gondolkoztak, végül megállapították, hogy a kompánia ügyvitelének fejlesztése tekintetében Újvidék bizonyul a legjobbnak.

A polgármester köszönetet mondott a CTP Invest cégnek is azért, mert megvásárolták a szóban forgó telket. – Az sem mellékes, hogy a gyárban nemcsak termelés folyik majd, hanem kutató-fejlesztő központot is működtet majd, biztos vagyok abban, hogy az itt tevékenykedő szakemberek jó együtműködést alakítanak majd ki az Újvidéki Egyetemmel és szakiskoláinkkal. Legfeljebb két éven belül új gyárak nyílnak majd a szomszédos telkeken is, nagy az érdeklődés, remélem, hogy április végéig a CTPark-ban megkezdődhet majd a munka. Meggyőződésem, hogy gazdaságfejlesztési politikánk sikeres, hiszen Újvidéken az elmúlt 7 évben 20 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a városi költségvetés pedig kétszer akkora, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ausztria talán a legjelentősebb, gazdasági partnerállamunk, nekik is köszönetet mondunk – mondta Vučević a látogatás alkalmával.

A polgármester és a cégek illetékesei jelképesen elhelyeztek egy ún. „időkapszulát” az építkezés színhelyén, a légmentesen lezárt doboz jövőre vonatkozó üzeneteket tartalmaz. Az építkezés a telken augusztusban vette kezdetét.