A védőnői hivatás megerősítése

Szakmai továbbképzés Topolyán a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében a Magyar Kormány segítségével

H. E.

2019. november 14., 10:49

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a 14–18 éves korosztály közösségi egészségnevelése, egészségmagatartásának formálása: a párválasztás, családalapítás és gyermekvállalás, valamint a legfiatalabbaknak Ringató foglalkozás is szerepelt az egynapos továbbképzés napirendjén tegnap Topolyán, melyet a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának köszönhetően a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében tartottak meg.

De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács nevében köszöntötte a megjelenteket (Herceg Elizabetta felvétele)

De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács nevében köszöntötte a megjelenteket (Herceg Elizabetta felvétele)

A topolyai színházteremben a rendezvény megnyitóján De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte a jelenlevőket, hangsúlyozva, hogy a Magyar Nemzeti Tanács fontosnak tartja a közegészségügy fejlesztését, a családbarát programokat, amelyek boldogabb és egészségesebb jövőt biztosítanak a vajdasági lakosok számára.

A házigazdák nevében dr. Kálóczi Dóra, a Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatója a topolyai védőnői szolgálatról elmondta, hogy 1995 októberében alakult meg a topolyai községben 10 védőnővel a polivalens védőnői szolgálat. Sajnos, ez a szám mostanra négyre csökkent. A községbeli védőnők napi munkájuk mellett folyamatosan továbbképzéseken is részt vesznek.

A Kárpát-medencei gyermekegészségügyi prevenciós munkatársak képzése a Magyar Védőnők Egyesülete közreműködésével valósul meg. Szekérné Büki Erzsébet, a Magyar Védőnők Egyesülete elnökségi tagja megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a több mint 100 éves múltra visszatekintő védőnői hivatás gyakorlói olyan komplex, preventív, családvédelmi szolgáltatást biztosítanak, amely egyedülálló Európában. A szolgálat 2013-ban Magyar örökség elismerésben részesült, 2015-ben pedig felvették a hungarikumok sorába.

Mintegy ötven védőnő vett részt a szakmai továbbképzésen. Előtérben a magyarországi előadók (Herceg Elizabetta felvétele)

Mintegy ötven védőnő vett részt a szakmai továbbképzésen. Előtérben a magyarországi előadók (Herceg Elizabetta felvétele)

A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) szakmai munkája során kiemelten fontosnak tartja a Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer tevékenységének széles körben való ismertetését. Mivel a külhoni magyarság esetében az adott ország egészségügyi szolgálatának más-más szereplői – nővérek, ápolók, asszisztensek, szociális munkások – végzik a gyermekegészségügyi prevenciós munkákat, fontosnak tartják a vajdasági szakemberek továbbképzését is.

A topolyai szakmai program a védőnői ellátás családokat támogató tevékenységének néhány elemére fókuszált, valamint az egynapos képzésen a védőnői területen bevált jó gyakorlat átadására került sor. A megnyitót követően az egynapos szakmai továbbképzés keretében a Magyar Védőnők Egyesületének képviselői tartottak előadásokat a várandós gondozás aktualitásairól, a légzőgyakorlatok, a relaxációs gyakorlatok fontosságáról, és a délutáni foglalkozásokba bekapcsolták a Mezőgazdasági Iskola tanulóit is.

A rendezvényen, melyet jelenlétével megtisztelt Madarászné Róna Eszter, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nemzeti programok osztályának vezetője, mintegy ötven védőnő vett részt Vajdaság egész területéről, de kismamákat, valamint gyerekeket és fiatalokat is bekapcsoltak a programba.

A szakmai képzés központi témái a várandós gondozás aktualitásai voltak, a középiskolásokkal a párválasztás, családalapítás és gyermekvállalás témáját járták körül, a legkisebbeknek pedig Ringató foglalkozást tartottak.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége