2024. április 26., péntek

Megkezdődött Haszan F. pere

Tagadja bűnösségét a tömeggyilkosságokkal vádolt szír férfi

Váratlan fordulatot vett Haszan F., az Iszlám Állam hóhérának tartott férfi ügye – írta a tömeggyilkossággal vádolt, az iszlám Állam emírjének tartott szír férfi a Fővárosi Törvényszéken tegnap megkezdődött peréről a Pesti Srácok. A védelem legújabb előterjesztése szerint Haszan F. nem is tartózkodott Szíriában abban az időszakban, mikor a nevéhez kapcsolt kivégzések történtek. A vádlott is tagadta bűnösségét.

Az előkészítő ülésre álarcot viselő, megtermett kommandósok kíséretében érkezett a megbilincselt Haszan F., akit előre kitervelten, aljas indokból és célból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmény elkövetésével vádolnak.

Haszan F. megérkezik a tárgyalásra (Fotó: MTI)

Haszan F. megérkezik a tárgyalásra (Fotó: MTI)

A vádirat szerint Haszan F. Szíriában a polgárháború idején az Iszlám Állam terrorszervezet katonája volt, egy kisebb egységet irányított, és 2015-ben részt vett egy nyilvános lefejezésben és több kivégzésben; legalább 25 ember haláláért felelős. A terrorszervezet tagjaként Haszan F. tevékenysége arra irányult, hogy a helyi lakosságot a szervezet hatalmának elismerésére, az ahhoz való csatlakozásra kényszerítse, ezért készített a vádlott halállistákat, és vett részt a szisztematikus kivégzésekben az ügyészség szerint.

A tolmács közreműködésével meghallgatott Haszan F. tagadta bűnösségét, azt állította, hogy az Iszlám Állam be akarta ugyan sorozni, de inkább vállalta a börtönt, mint hogy beálljon hozzájuk. Mint mondta, soha nem bántott senkit, és a vádbeli cselekmények idején nem is volt Szíriában, még 2014-ben Törökországba menekült, onnan pedig Görögországba távozott öt gyerekével és két feleségével.

Arra a bírói kérdésre, hogy miért indult tovább Törökországból, a vádlott úgy válaszolt: „Hallottuk, hogy a világ segít, mindenki támogat, a görögök kedvesek, jók.”

A kihallgatás egy pontján Haszan F. azt mondta a bírónak, hogy magyarországi fogva tartása során bántották, meg akarják mérgezni. Kérte a bírót, védje meg, ne végezzék ki, mire a bíró tájékoztatta, hogy Magyarországon nincs halálbüntetés.

A Pesti Srácok tudósítása a tárgyaláson elhangzott ellentmondásokra is felhívta a figyelmet. A vádlott elmondta, folyamatosan fél attól, hogy kivégzik, majd ennek kissé ellentmondó módon hozzátette, ezért már öngyilkosságot is megkísérelt. Később azt állította, hogy azért nem lehetett az Iszlám Állam emírje, mert analfabéta, így az ő nevéhez fűződő halállistát sem állíthatott össze, ugyanakkor ismert, hogy rendelkezik saját mobiltelefonnal, melyet használni is tud és Görögországból tucatnyi alkalommal repült Európa különböző városaiba, többek között Brüsszelbe, ami feltételez egy alapvető kommunikációs készséget. A kérdésre, miszerint csatlakozott-e az Iszlám Állam terrorszervezethez, Haszan szimbolikusan köpött egyet és hozzátette:

„Köpök a Daeshra (Iszlám Állam), azok szamarak mind, és nem tudják mit csinálnak”

A tárgyaláson a bíró levetített egy pár másodperces videófelvételt, amely közelről mutatta a vádbeli, egy városka piacterén késsel végrehajtott lefejezést. A vádlott azt mondta, hogy nem ő látszik a felvételen.

Az előkészítő ülésen tanúként hallgatták meg a vádlott apját, aki szintén fia ártatlanságát hangoztatta. Amikor pedig a bíró idézte egy másik országban tett tanúvallomását, amely szerint fia a terrorszervezet katonája volt, az apa azt mondta, hogy ez csak a tolmács félreértése lehet. A tanú a Koránra és Isten nevére esküdött meg a tárgyaláson, hogy a fia nem volt a terrorszervezet katonája, és soha még csak ököllel sem bántott senkit. A bíró az apának is levetítette volna a lefejezésről készült videót, de a tanú ezt azzal hárította el, hogy nem bírja az erőszakot, fél, hogy rosszul lesz.

Az ügyvédek arra hívták fel a bíró figyelmét: az eljárás során a szakértők sem állították, hogy a videófelvételen egyértelműen azonosítható a vádlott, azok a tanúk pedig, akiknek a vallomására elindult a nyomozás, jobbára csak hallomásból ismerik a vádbéli eseményeket.